csíksomlyói szentmise

2019.06.01. 11:05

Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele (videó)

Elkezdődött Ferenc pápa szabadtéri szentmiséje az erdélyi Csíksomlyón, a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben. A történelmi eseményre 110 ezren regisztráltak, de a rossz időjárás miatt nem engedtek be mindenkit a rendezvény helyszínére. A misén részt vesz Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és Viorica Dancila román kormányfő is.

Csíksomlyó, 2019. június 1. Ferenc pápa érkezik szentmiséje helyszínére, a csíksomlyói hegynyeregbe, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfõ háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Ferenc pápa: ne feledjék a múlt összetett és szomorú eseményeit

A helyszínen lévő hírügynökségektől már szivárognak ki a több tízezer hívő előtt bemutatott egyházfői homília részletei.

Ferenc pápa arra szólította fel a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

„...ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől” – hangoztatta a katolikus egyházfő, felidézve, hogy Szűz Mária mindnyájunknál „közbenjárt” azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa 160 pap jelenlétében
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„Isten iránti örömmel és hálával vagyok jelen ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen” – hangoztatta Ferenc pápa olasz nyelven mondott szentbeszédében, amely román és magyar nyelvű fordításban is elhangzott.

A pápa szerint a zarándoklat tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is és a zarándokok azért mennek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek. Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy „járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”.

A százezres tömeg szemszögéből
Fotó: Veres Nándor / MTI

Hangsúlyozta:

zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét,

és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk. Arra biztatta a jelenlevőket, imádkozzanak közösen a Szűz Anyához, hogy tanítsa meg őket „összevarrni a jövőt”.

A szentmise idején az oltáron volt az ötszáz éves csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor, amelyet erre az ünnepi alkalomra szállítottak a hegynyeregbe. A szentmise végén Ferenc pápa arany rózsát helyezett el a szobor lábánál a Szűzanya iránti tisztelet jeléül.

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor. Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy – gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári – magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Gézának az Ahol az ég és föld találkozik című festményével ajándékozta meg a pápát. A mise a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Örömujjongás és szakadó eső fogadta a pápát

Helyi idő szerint 11:30-tól (közép-európai idő szerint 10:30-tól) kezdődött meg Ferenc pápa ünnepi szentmiséje az erdélyi Csíksomlyón, a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregbe – írja az Origo.

A történelmi eseményre 110 ezren regisztráltak, de a rossz időjárás miatt nem engedtek be mindenkit a rendezvény helyszínére.

A Maszol beszámolója alapján 11:10 körül az összegyűlt hívek tapsa és örömujjongása közepette megérkezett a helyszínre Ferenc pápa.

A pápamobilon érkező egyházfő derűsen köszöntötte az egybegyűlteket.

A zarándokok a pápa érkezését követően a régi székely himnuszként ismert „Ó, én édes jó Istenem„ kezdetű énekbe kezdtek bele orgonakísérettel.

A szekelyhon.ro videóján látható a pápa érkezése.

A Hotnews információi szerint reggel 9:30-ig

67 személyt, köztük 36 gyereket, kellett ellátniuk az orvosoknak Csíksomlyón.

A gyerekek a hideg idő miatt szorultak az orvosok segítségére.

Az esemény helyszínén tartózkodik Viorica Dancila román kormányfő is, néhány minisztere kíséretében. A miniszterek névsorán még nem közölték.

Közben ezer gyermek kíséretében érkezett Csíksomlyóra Böjte Csaba ferences rendi szerzetes,

a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az atya és pártfogoltjai nem érkeztek üres kézzel: hagyományos, Csíkszentdomokoson sütött házi kenyeret hoztak Ferenc pápának ajándékba.

Böjte Csaba csaknem hetven gyermekotthont működtet Erdély-szerte, az ott élő gyermekek ajándékaként hozta a szentatyának a házikenyeret.

Borítókép: Ferenc pápa érkezik szentmiséje helyszínére, a csíksomlyói hegynyeregbe, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfő háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában