vérengzés

2019.11.25. 10:59

Megint civileket gyilkoltak Kongóban

Nyolc civilt mészároltak le hétfőre virradóra a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartományban egy ugandai lázadócsoport fegyveresei, majd a hatóságok tehetetlensége miatt feldühödött helyiek felgyújtották a helyi polgármesteri hivatalt.

Kongói katonai források szerint a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) elnevezésű ugandai milícia a tartomány Beni nevű városában hajtott végre támadást.

Sajtóbeszámolók szerint a hatóságok és az ENSZ békefenntartó alakulatainak a tétlensége miatt dühös helyiek hétfő reggel felgyújtották a polgármesteri hivatalt.

Az épület részben kiégett, a mellette összegyűlt tömeget pedig a rendőrség oszlatta fel. Az emberek később a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) épületénél is tiltakozó akciót tartottak.

A hét végén a tartományban már voltak tüntetések, amelyek miatt hárman meghaltak.

A kongói hadsereg október 30-án támadást indított az ADF ellen a térségben. François Grignon, az ENSZ kongói különleges megbízottja vasárnap hangsúlyozta: a hadsereg nem kért segítséget a világszervezet békefenntartóitól, e nélkül pedig a kéksisakosok nem léphetnek közbe.

A gyermekkatonák alkalmazásáról és súlyos jogsértéseiről hírhedt ADF-et – amely gyakran követ el támadásokat Kongó keleti, Ugandával határos részén – azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős.

A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének az ellenőrzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában