ámokfutó

2018.04.04. 12:16

Bosszúból lövöldözött a YouTube-székháznál az iráni nő

Nasim Aghdam azért sebesített meg három embert, mert a cég a továbbiakban nem volt hajlandó fizetni neki az általa feltöltött videókért.

San Bruno, 2018. március 4. Rendfenntartók érkeznek a YouTube videomegosztó internetes cégnek a kaliforniai San Brunóban levő székházához, amelyben egy Nasim Aghdam nevű nő tüzet nyitott 2018. április 3-án. A támadó megsebesített három embert, köztük a barátját, aki ott dolgozott, majd a helyszínen öngyilkos lett.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Marcio José Sánchez

Az első híradások még arról szóltak, hogy magánéleti tragédia helyszíne lett a YouTube központja, de később kiderült, hogy ez a feltételezés alaptalan volt.

Az Iránban született és az amerikai San Diegóban élő ámokfutó nem ismerte áldozatait, magára a cégre volt dühös,

és keresztül autózott egész Kalifornián, hogy aztán teljesen értelmetlen módon véget vessen az életének. Egyelőre ő az egyetlen halálos áldozat, de egy 36 éves férfit életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

A leadott tíz lövés még két nőt sebesített meg, egyikük 32 éves és súlyos állapotban van, másikuk 27 éves és könnyebben sérült meg. Az incidens negyedik sérültjét nem érte golyó, hanem a pánikszerű lökdösődésben esett baja.

A 39 éves Nasim Aghdam San Diegóban élt és saját honlapján, illetve YouTube csatornákon népszerűsítette a perzsa kultúrát, a vegán étkezést és saját edzésmódszereit. Ezen kívül harcos állatvédő is volt, véleménye szerint az állatokat is ugyanolyan jogok illetik meg, mint az embereket. Nasim Aghdamot az fordította ki önmagából, hogy

a YouTube a továbbiakban nem volt hajlandó fizetni az általa feltöltött tartalmakért, mert nem volt elég követője. Nasim Aghdam szerint ez azért alakult így, mert a YouTube cenzúrázta a videóit.

A Fox News tudósítása szerint az iráni származású nő édesapja, Ismail Aghdam hétfőn értesítette a rendőrséget a lánya eltűnéséről, akit akkor már két napja nem tudott elérni telefonon sem. Kedden délelőtt telefonhívást kapott Mountain View város rendőrségétől, hogy reggel egy autóban alvó nőt találtak, akiről az igazoltatása során kiderült, hogy azonos Nasim Aghdammal. Az apa tudta, hogy a lánya dühös a YouTube-ra. Mivel ekkor már 700 kilométerre volt az otthonától és csak 50 kilométerre a YouTube központtól, Ismail Aghdam figyelmeztette a vele beszélő rendőrtisztet, hogy a lánya valószínűleg a YouTube ellen készül valamire. A Mountain View-i rendőr azonban nem érezte úgy, hogy neki ezzel az üggyel még bármi dolga lenne azon kívül, hogy megnyugtatott egy aggódó apát.

San Brunóban 1700 ember dolgozik a YouTube központjában. Az első 911-es hívás 12:46-kor érkezett be, hogy lövöldözni kezdett valaki az épületegyütteshez tartozó gyorsétteremben. A rendőrök két perc múlva megérkeztek, de addigra már nem hallatszottak lövések. Az ajtókon kiáradó emberek tömegétől azt kérték, hogy mindenki tegye tarkóra a kezét, így ellenőrizték, hogy a fegyveres nem próbál-e meg elvegyülni közöttük. Az épületbe behatoló különleges egység már csak azt tudta megállapítani, hogy három sebesült van és a merénylő végzett magával.

Borítókép: Rendfenntartók érkeznek a YouTube kaliforniai székházához

Forrás: MTI/AP/Marcio José Sánchez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában