biztonság

2018.07.03. 10:02

Megerősíti déli határait Ausztria

Az osztrák koalíció mindkét pártja közleményt adott ki.

Ausztria az ország déli határainak védelmét megerősítő lépésekre készül – jelentette be egy közös nyilatkozatban kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár, Heinz-Christian Strache alkancellár és Herbert Kickl belügyminiszter.

Az osztrák koalíció mindkét pártját, a Néppártot (ÖVP) és a Szabadságpártot (ÖFP) képviselő politikusok nyilatkozatukban jelezték: kormányuk azt várja, hogy Berlin mielőbb tisztázza egységes menedékpolitikai álláspontját azt követően, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) lezárta vitáját a kérdésben. Bécs hangsúlyozta, hogy felkészült minden forgatókönyvre.

„A CDU és a CSU megállapodása arra utal, hogy Németország nemzeti szintű lépéseket akar tenni a menekültáradat elleni küzdelem jegyében”

- állt a közleményben.

„Ha ez az egyezmény ilyen formában a német kormány álláspontjává válik, akkor kötelességünk tárgyalásokat kezdeni, hogy elhárítsuk annak hátrányait Ausztriára és lakosságára nézve”

- tették hozzá az osztrák vezetők.

„A szövetségi kormány ezért felkészült rá, hogy mindenekelőtt a déli határait védelmező lépéseket foganatosítson. A német megfontolások újra bizonyítják, milyen fontos a közös európai határvédelem, és igazolják az osztrák álláspontot, hogy a belső határok nélküli Európa csak működőképes külső határok esetén valósulhat meg”

- vélekedtek a politikusok.

A CDU és a CSU küzdelmes tárgyalások után hétfőn megállapodott arról, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki a német-osztrák határon az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában