Ostrom alatt áll Európa

2021.11.18. 23:10

Megérkezett Irakba a migránsokat hazaszállító első repülőgép

Több száz iraki migráns tért vissza hazájába csütörtökön, miután heteket töltött sátrakban a lengyel-fehérorosz határon.

Az Iraqi Airways iraki légitársaság Minszkből érkező Boeing 747 típusú gépe, fedélzetén 431 emberrel, csütörtökön kora este szállt le az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban fekvő Erbíl repülőterén, ahol több migráns – többségük iraki kurd – szállt ki.

Korábban Natallja Ejszmont, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szóvivője azt közölte, hogy a csütörtöki járaton 374 visszatérő utazik. Madzsid al-Kilani Oroszországban akkreditált iraki konzul szerint eddig 430 iraki jelentkezett, hogy haza kíván térni. Az iraki kormány több járatot tervez indítani az önként visszatérni kívánók hazaszállítására.

A gép ezután tovább indult Bagdadba, ahová további visszatérőket szállít – közölte az iraki külügyminisztérium.

Gutiar Adel, az iraki Kurdisztán kormányzatának szóvivője közölte, hogy őrizetbe vettek a gépen utazók között tíz embercsempészt, akit migránsok – közöttük a fehérorosz-lengyel határon tartózkodók – szállításának megszervezésével gyanúsítanak.

A szóvivő hozzátette: a kormány a továbbiakban is mindent megtesz, hogy segítse a migránsok önkéntes hazatérését.

A fehérorosz hatóságok csütörtökön kiürítették a lengyel határ mentén álló legnagyobb migránstáborokat. Többeket egy, a határtól nem messze álló, fűtött raktárba szállítottak át – jelentette a fehérorosz állami média. A lengyel védelmi minisztérium által közzétett videó szerint viszont néhány száz ember még mindig az egyik határátkelő közelében tartózkodik sátrakban.

A fehérorosz határon fagyoskodó, Litvániába, Lettországba és Lengyelországba bejutni kívánó migránsok többsége – létszámukat hétezerre becsülik – iraki, főként kurd.

Az Európai Unió hónapok óta vádolja azzal Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt elrendelt nyugati szankciókat. A hatodik mandátumára vitatott tisztaságú voksoláson megválasztott államfő tagadja ezt. A vádak szerint Fehéroroszország megkönnyítette a közel-keletiek Minszkbe repülését, és megpróbálta átjuttatni őket az EU határán.

Most több száz bevándorló, akinek nem sikerült átjutnia a határon, visszatér a hazájába. Sajtójelentések szerint sokan panaszkodtak arra, milyen nehéz feltételek között laktak az erdőben, gyakran kisgyermekekkel.

Több légitársaság is beleegyezett, hogy nem szállít utasokat Minszkbe olyan országokból, mint Irak és Szíria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában