Ország-világ

2020.08.29. 22:30

Megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a NÖRI

Az ifjúság hazafias nevelését elősegítő, azt erősítő együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton az Emlékhelyek napja programsorozat országos nyitóünnepségén, a Fejér megyei Pákozdon.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója és Szabó István, a HM honvédelmi államtitkára kezet fog, miután együttműködési nyilatkozatot írtak alá az Emlékhelyek napja programsorozat országos megnyitó ünnepségén a a Pákozdi Katonai Emlékparkban 2020. augusztus 29-én. A Nemzeti Örökség Intézete által ötödik éve életre hívott emléknapot, amelyet hagyományosan május második szombatján szokták megtartani, idén a koronavírus-járvány miatt augusztus 29-ére, a mohácsi csata évfordulójára helyezték át.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A megállapodást Szabó István honvédelmi államtitkár és Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója írta alá.

Az államtitkár beszédében kiemelte: a szándéknyilatkozat Magyarország alaptörvényének szellemiségében született meg, amely kimondja:

bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában.

Szabó István elmondta: a minisztérium a hazafias és honvédelmi nevelés stratégiájának részeként vállalta, hogy a fiatalok nevelésében a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságú hazafias szemlélet, a honvédelmi kötelességtudat és a hagyományok megerősítése alapvető hangsúlyt kapjon. Nagy örömnek nevezte, hogy a Nemzeti Örökség Intézetében partnerre találtak a magyarság szellemi örökségének megóvásában, a nemzeti identitás és összetartozás érzésének növelésében, illetve a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körű terjesztésében.

Hangsúlyozta, hogy a haza védelme ma is nemzeti ügy, csakúgy, mint 1848-ban volt, ugyanakkor a régmúlt hősi történetei mindössze történelmi adatok a ma fiataljai számára, ezért létfontosságú a honvédelmi nevelés, hogy örök példát és követendő irányt jelentsen számukra.

Fontos tehát, hogy gyermekeinkkel is megismertessük országunk történetét, mert ez jövőbeli biztonságunk alapkérdése

fogalmazott.

Szabó István a Magyar Honvédség születésének helyéről, Pákozdról szólva kiemelte: a nemzeti emlékhely a nemzeti emlékezet ápolása és az ifjúság hazafias nevelésének fontos intézménye, olyan történelmi emlék, amely a nemzet összefogásának példája és szimbóluma, erőt adó örökség.

Radnainé Fogarasi Katalin az Emlékhelyek napja kapcsán rámutatott: öt évvel ezelőtt álmodtak egy nagyot és elindították a programsorozatot, amely évről évre egyre több helyszínnel, egyre több látogatót vonz történelmünk jeles helyszíneire. Megjegyezte, a pákozdi katonai emlékpark megtestesítője mindannak, amit öt évvel ezelőtt megálmodtak, hiszen folyamatosan megújuló programokkal csalogatja a fiatalokat, s mindenki számára elérhetővé teszi a magyar történelem sarokpontjainak számító események helyszíneit.

Jelezte:

a szándéknyilatkozat tovább erősíti azt a hitvallást, amely szerint a NÖRI alapvető feladata a magyarság szellemi örökségének megőrzése és átadása a jelen és az eljövendő nemzedékek számára.

Borítókép: Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója és Szabó István, a HM honvédelmi államtitkára kezet fog, miután együttműködési nyilatkozatot írtak alá az Emlékhelyek napja programsorozat országos megnyitó ünnepségén a a Pákozdi Katonai Emlékparkban 2020. augusztus 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában