katasztrófahelyzet

2019.07.02. 12:43

Még mindig súlyos az árvízhelyzet Szibériában

Az özönvizet az olvadással megtetézett esőzések okozták.

Több mint háromezer házat öntött el az ár, legkevesebb 14 ember meghalt, 13 másik eltűnt – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A hatóságok rendkívüli állapotot rendeltek el.

Ez a legsúlyosabb árvíz több mint 100 éve, amióta a területen meteorológiai megfigyeléseket végeznek. Az egészségügyi szolgálathoz 1258 ember, köztük 87 kiskorú fordult segítségért. 191 ember került kórházba, többségük kihűléssel.

Június 25-e óta a régióban 96 települést öntött el az ár, 10 097 épület került víz alá, ami mintegy 33 ezer embert érintett. Hozzávetőleg 2 ezer embert kellett kimenekíteni. Hétfőn még 42 település volt víz alatt három körzetben.

Az orosz védelmi minisztérium több mint ezer katonát vezényelt a térségbe a mentési munkálatok támogatására, valmint haditechnikát és egészségügyi erősítést is küldött, tekintettel a járványveszélyre. Az ár szarvasmarhák, sertések, lovak és juhok tetemeit sodorja magával.

Az elmúlt hét végén Vlagyimir Putyin elnök is ellátogatott a katasztrófa sújtotta térségbe, és sürgette az újjáépítést, tekintettel arra, hogy Szibériában ismeretesen rövid a nyár, és hirtelen köszönt be a tél.

A meteorológusok szerint a térségben nem várható újabb esőzés, árhullám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában