Ország-világ

2021.04.10. 20:52

Medgyessy Péter: A DK-nak bocsánatot kellett volna kérnie

Az ex-miniszterelnök szerint a DK hibázott, amikor arra biztatta az embereket, hogy ne fogadják el a keleti vakcinákat.

– A DK elkövette azt a hibát, hogy azt mondta, hogy a kínai és az orosz vakcinákat addig ne fogadjuk el, amíg nincs rájuk európai uniós engedély – írja a Magyar Nemzet Medgyessy Péter korábbi MSZP-s miniszterelnök Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő Heti kettes Ujhelyivel című YouTube-műsorában tett kijelentése nyomán.

Medgyessy kifejtette, hogy egy ideig elfogadható volt a DK kampányolása a keleti vakcinák ellen, ami lehetett akár jó szándékú is, hogy óvatosságra intették a lakosságot.

Amikor azonban már elérkezett az a pont, hogy a lakosság beoltásakor a kormány alkalmazni kezdte a keleti vakcinákat, és az is bebizonyosodott, hogy nagyban hozzájárul az oltási folyamat eredményességéhez, akkor a DK-ból ki kellett volna állni valakinek és elmondani, hogy sajnálják, tévedtek.

A kínai Fudan Egyetem magyarországi intézményének a létrehozásával kapcsolatban Medgyessy Péter elmondta, hogy nemzetbiztonsági szempontból megalapozatlanok azok az állítások, amelyek szerint a Fudan Egyetem kínai kémközpont lenne.

– Minden egyetem működésében benne van a kockázat, hogy így bejutnak olyan emberek, akik a hírszerzésnek dolgoznak, de ennek a megakadályozása a kémelhárítás feladata

– fogalmazott, továbbá arra is rámutatott, hogy a kínai egyetem behozhat olyan kutatóintézeteket és kutatásokat, amelyek a jövő technológiájának a fejlesztéséhez járulnak hozzá, és a hasznunkra válhatnak – tette hozzá.

Az egyetem létesítésének gazdasági vonatkozásában Medgyessy Péter kifejtette, hogy nem tudja megmondani, mennyire reális az az összeg, amely az intézmény létesítésével kapcsolatban nyilvánosságra került,

hibásnak tartja azonban azt a sajtóban felmerült megközelítést, amely egy egyszeri beruházás összegét a már meglévő intézmények éves működési költségeivel hasonlítja össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában