Járvány

2020.05.09. 14:53

Maszkok százmillióit semmisítették meg a franciák a járvány kezdetén

Az eszközök állítólag túl régiek és használhatatlanok voltak, most pedig külföldről kell beszerezni, mert nincs elég védőfelszerelés készleten. Az ország vezetőinek sorozatos hibái vezettek a jelenlegi helyzethez.

A picture taken on May 2, 2020 shows a bronze statue wearing a face mask emmulating the actions of many citizens to protecting themselves against the novel coronavirus, COVID-19 at the Parvis des Droits de l'Homme, with the Eiffel Tower in background in Paris, on the 47th day of a strict lockdown in France aimed at curbing the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by Alain JOCARD / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alain Jocard

A francia kormány újabb fiaskójára derült fény – írja a V4NA hírügynökség a Le Monde cikkére hivatkozva. Az írásból kiderül: a járvány kezdetén több millió lejárt szavatosságú védőmaszkot égettek el, holott azok a lakosság számára még felhasználhatók lettek volna.

Geneviève Chêne, a közegészségügyi szolgálat (SPF) igazgatója elmondta, hogy a 2005 és 2006 között beszerzett 616 millió maszk egy részét 2017 és 2019 között semmisítették meg, vagyis Emmanuel Macron megválasztását követően.

Az SPF korábbi igazgatója, François Bourdillon azt mondta, hogy a francia állam nem tartotta fontosnak a sebészetimaszk-készletek feltöltését, mivel nem számított rá, hogy később a lakosságnak még szüksége lehet rájuk. Nos, szüksége lett és nem csupán a lakosságnak, hiszen az egészségügyi dolgozóknak sem volt elég védőfelszerelésük, így nemegyszer arra kényszerültek, hogy megszárítsák és másnap újra felvegyék az egyszer használatos sebészeti maszkokat.

Az ország több kórházában olyan is előfordult, hogy szemeteszsákot vettek fel az ápolók, mert nem volt elég védőköpeny.

Édouard Philippe miniszterelnök a megsemmisített maszkok kapcsán elmondta, hogy közülük jó néhánynak már évekkel ezelőtt lejárt a szavatossága, és nagyon hosszú ideig porosodtak a raktárakban, ezért már nem voltak biztonságosak, majd azzal próbált magyarázkodni, hogy elmondta, mintegy 75 millió olyan sebészeti maszkot azonban megmentettek, amelyeknek 2019 decemberében járt le a szavatossági ideje, így még használhatóak voltak. Találtak elfekvőben 360 millió nagyobb védőképességű FFP2 maszkot is, ezeket megvizsgálták, és 85 millió darab esetében úgy gondolták, hogy még használhatóak, a többit azonban megsemmisítettek, mert azok túlságosan régiek és megbízhatatlanok voltak.

Édouard Philippe francia miniszterelnök
Fotó: Christophe Archambault / AFP

Ezzel a kijelentésével azonban ellentmondott saját magának a miniszterelnök, mivel május 4-én a Szenátusban egyértelműen kijelentette, hogy nincs és soha nem is volt az országban elfekvő maszkkészlet.

A Le Monde rávilágított a kormány sorozatos ballépéseire, hangsúlyozva, hogy nemcsak hogy több százmillió darabos elfekvő állami készlet volt az országban, de annak jelentős részét tudatosan semmisítették meg, sokat anélkül, hogy megvizsgálták volna a használhatóságát. A franciák ugyanakkor nem győzik külföldről rendelni a védőfelszerelést – mutatott rá a lap.

Mindeközben az országban ezerszámra lopják a maszkokat, és olyan szállítmányról is vannak hírek, amelyek be sem jutottak az országba. Spanyolországban például egy autópálya pihenőjében vittek el 200 ezer darab textilmaszkot 400 ezer euró értékben, amelyeket Portugáliából vittek volna az egyik legfertőzöttebb területnek számító párizsi régióba.

📻 „Le Président de la République a su au mois de décembre qu'il y avait une épidémie. Il aurait fallu dès lors massivement commander des masques et massivement réorienter la production nationale : c'est ça qui n'a pas été fait.” " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#EdouardPhilippe #COVID19 pic.twitter.com/UqXtmiwikG

A kormány sorozatos hibáin több ellenzéki politikus is felháborodott, Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke Twitter-oldalán kemény kritikával illette Emmanuel Macront, aki szerinte semmit nem tett annak ellenére, hogy már decemberben tudta, hogy járvány van kilátásban, de nem rendelt maszkokat, és a belföldi gyártást sem szorgalmazta.

Borítókép: szobor szájmaszkkal a párizsi Eiffel-torony közelében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában