pusztító viharok

2019.04.29. 16:11

Már több tucat emberéletet követelt a mozambiki ciklon

Újabb ciklon okozott heves esőzéseket Mozambikban, ahol legkevesebb 38 ember halt meg, mióta a Kenneth nevű ciklon elérte az ország északi partvidékét – közölte a mozambiki katasztrófavédelmi ügynökség hétfőn.

A szervezet legutóbbi közleménye szerint a halálos áldozatok mellett további legkevesebb 39 ember sérült meg a Kenneth ciklon pusztításának negyedik napjáig.

A mozambiki katasztrófavédelmi ügynökség adatai szerint mintegy 170 ezer embert érinthet a Kenneth ciklon. Legfrissebb jelentések szerint

az áradások következtében eddig mintegy 450 ház semmisült meg,

emellett további 3000 lakóépületben keletkeztek súlyos károk. A katasztrófa által okozott károk teljes nagysága egyelőre nem ismert, ugyanis a ciklon pusztítása miatt az ország egyes részei teljesen el vannak vágva a külvilágtól.

A Kenneth ciklon múlt héten érte el a Comore-szigeteket, ezután haladt tovább Mozambik északi része felé. A trópusi vihar az eddigiekben legsúlyosabban az ország északkeleti részén fekvő Cabo Delgado tartományát érintette.

Az esőzések hétfőn is folytatódtak. A hatóságok attól tartanak, hogy

áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat a következő napokban a heves esőzések következtében megemelkedő vízszint,

és felszólították az érintett térségek lakóit, hogy húzódjanak magasabb fekvésű területekre. A térségben számos alkalommal öntöttek ki medrükből a folyók korábban.

Szakértők szerint a Kenneth akár kétszer annyi esőt is előidézhet, mint amennyit az Idai zúdított az országra a múlt hónapban.

Alig egy hónappal az után, hogy az Idai ciklon végigsöpört a délkelet-afrikai országon, Mozambik partjait egy újabb ciklon érte el múlt héten.

Mozambikban az elmúlt hetekben több mint ezer ember vesztette életét, és több ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására az Idai ciklon pusztítása következtében. Az Idai, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak, valamint egyes területeken a kolera és a malária is felütötte fejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában