dolgoznak rajta

2018.09.26. 17:20

Már október után találkozhat Trump és Kim Dzsong Un

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

„Szorgalmasan dolgozunk a megfelelő körülmények megteremtésén, hogy a lehető legtöbbet tudjuk elérni a csúcstalálkozón. Reméljük, hogy hamarosan megvalósul” – mondta Mike Pompeo.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsong Un ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint az észak-koreai vezető kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak „a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan” leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól.

„Ez el fog tartani egy ideig” – mondta Pompeo. „Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva” – tette hozzá. Pompeo elmondta azt is, hogy hamarosan Phenjanba látogat, de nem közölte, hogy mikor.

Trump hétfőn beszélt arról, hogy „igen gyorsan” megtarthatják a második csúcstalálkozót Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Elmondása szerint az észak-koreai vezető szeptemberben újabb találkozót kért tőle egy „szép levélben”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában