ítéletidő

2020.11.09. 06:37

Már Floridát fenyegeti az Eta nevű trópusi vihar

Az Eta nevű trópusi vihar, amely eddig Közép-Amerikában pusztított, az egyesült államokbeli Florida partjaihoz közelít – jelentette a miami székhelyű Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) vasárnap este.

A trópusi vihar óránként 100-110 kilométeres erősségű széllökésekkel közelít Florida felé. Az állam déli részén – Fort Lauderdale-től és Miamitól délre – viharriadót rendeltek el.

Florida tengerbe nyúló legdélibb részét, Key Westet és környékét lezárták, az ott élőket a hatóságok vasárnap felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, és utazzanak a szárazföld belseje felé, biztonságos helyre. Miamiban és környékén már vasárnap este részlegesen megszűnt az áramszolgáltatás, mintegy 110 ezren maradtak áram nélkül.

Ron DeSantis, Florida kormányzója az állam déli megyéiben rendkívüli állapotot hirdetett. Hétfőtől ezeken a vidékeken zárva tartanak az iskolák és a koronavírus-tesztelő helyiségek. A helyi kormányzat menedékhelyeket nyitott meg. Homokzsákokat osztanak, és a Nemzeti Gárda is készen áll élelmiszercsomagok és palackozott víz kiszállítására.

A vihar korábban Kubán, Nicaraguán és Hondurason söpört végig, és az özönvízszerű esőzés érintette Costa Ricát, Panamát és Salvadort is. Hondurasban a vihar és a nyomában bekövetkezett áradások 23 halálos áldozatot követeltek. Guatemalában legalább 150 halálos áldozatot és eltűntet vettek számba.

A miami hurrikánközpont előrejelzései szerint a trópusi vihar hurrikánná erősödhet, és várhatóan hétfőn éri el a floridai partokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában