Mi jöhet még?

2021.08.12. 11:00

Már a curry kifejezést is rasszistának tartják

Most a curry került a figyelem középpontjába, miután néhányan azt állították, hogy rasszista és a keresztény, fehér felsőbbrendűségből ered az indiai ételek elnevezése, ami ráadásul egy gyarmatosítás kori félrehallásból ered.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyes progresszív véleményvezérek szerint a brit gyarmatosítás egyik relikviája és rasszista is, ezért a továbbiakban nem kellene használni a „curry” szót. Erre Chaheti Bansal gasztroblogger is buzdított egy bejegyzésében – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Mint mondta, van egy szólás, miszerint az ételek elkészítési módja Indiában 100 kilométerenként változik, mi mégis csak ezen az egy néven nevezzük, amit ráadásul fehér emberek terjesztettek el, akik nem vették a fáradtságot, hogy megtanulják az ételeink igazi nevét. Hozzátette, nem hívhatunk mindent dél-ázsiai ételt curry-nek.

Bansal később azonban elismerte, hogy a curry szót nem lehet teljesen törölni a szótárakból, mivel az őslakos népek is gyakran használják ezt az ételeik leírására.

A partnerem Srí Lanka-i, és vannak maláj és tamil barátaim, akik szintén használják a curry szót. De nem szabad összemosni az ételeket, és mindent így hívni, mondta Bansal.

A curry szó egyenesen a keresztény, fehér felsőbbrendűségben gyökerezik,

Ilyse R. Morgenstein Fuerst, a Vermonti Egyetem vallástudományi docense szerint. Mint mondja, „tudomásom szerint a curry szó egyetlen dél-ázsiai nyelvben sem létezik. A curry egyike azoknak a szavaknak, amelyek a legtöbb történész szerint elhallásból erednek”, emelte ki a docens.

Morgenstein továbbá azt állította, hogy a britek a korban fűszerezett, de nem túl fűszeres ételeket kerestek, ami megfelelt a gyarmatosítók ízlésének. „Olyan fűszerezett ételeket akartak amelyek nem büdösek, és nem túl erősek” – tette hozzá.

Egyébként a GB News csatornának nyilatkozott Cyrus Todiwaia indiai szakács, aki azt mondta, hogy nem tartja rasszistának a curry kifejezést. Szerinte inkább csak arról van szó, hogy a szó elterjedése nagy részben annak volt köszönhető, hogy az indiai szakácsok nem tanították meg a briteknek azt, hogy mi az ételeik közötti különbség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában