Ország-világ

2021.08.05. 11:25

Majdnem négyszer annyian választanák Orbánt Karácsony helyett

Most vasárnap a magyarok 55 százaléka választaná Orbán Viktort és 15 százalék Karácsony Gergelyt kormányfőnek – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer fő megkérdezésével készült, reprezentatív kutatásából. Elmondható, hogy bár lassan három hónapja kampányol a főpolgármester a miniszterelnök-jelöltségért, de sem a teljes népességben, sem a kormánykritikusok táborában nem nőtt a népszerűsége.

Karácsony Gergely május közepi kampánystartja óta a Nézőpont Intézet rendszeresen felteszi kutatásaiban a kérdést, hogy a választókorú magyarok a hivatalban lévő miniszterelnök és a kormányfőnek bejelentkezett főpolgármester közül kit választanának miniszterelnöknek. Három hónappal ezelőtt erre a kérdésre a magyarok fele válaszolt Orbán Viktor nevével és csak hatoda, 16 százalék Karácsony Gergelyével. A baloldalon felbukkanó több jelölt, önjelölt és áljelölt miatt ez az adat megfelelő kiindulópontnak tűnhetett a főpolgármester számára.

Ugyanakkor a Nézőpont Intézet e heti kutatása szerint jelenleg a magyarok 55 százaléka választaná kettőjük közül Orbán Viktort és 15 százaléka Karácsony Gergelyt miniszterelnöknek,

a megkérdezettek további 19 – három hónapja 23 – százaléka egyiküket sem. Azaz a hivatalban lévő miniszterelnök és az MSZP-P–LMP miniszterelnök-jelöltje közötti különbség 34 százalékról 40 százalékra emelkedett – számol be róla a Magyar Nemzet.

Ahhoz, hogy a baloldal hivatalosan is jelölje a főpolgármestert kormányfőnek, elsősorban a baloldali szavazókat kell meggyőznie.

Karácsony azonban potenciális szavazói körében sem lett népszerűbb: májusban a kormánykritikusok 39, augusztusban 37 százaléka választotta volna őt kormányfőnek Orbán Viktorral szemben, 43, illetve 39 százalékuk egyiket sem.

Érdekesség, hogy a főpolgármester a budapestiek körében sem élvez erős támogatást. A fővárosiak 43 százaléka egy feltételezett Orbán–Karácsony-párbajból a hivatalban lévő kormányfőt választaná, s csak 26 százaléka a hivatalba vágyót. Mivel semmilyen társadalmi csoportban sem előzi meg népszerűségben a Párbeszéd-elnök a Fidesz-elnököt, Karácsony három hónapnyi kampányolás után aligha lehet boldog – teszi hozzá a Nézőpont Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában