identitáserősítés

2019.06.28. 15:29

Magyar óvoda építését támogatja a kormány a Vajdaságban

A maradéki óvoda a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében épülhet fel. Az intézményt a református egyház fogja működtetni.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program célja a magyar identitás megerősítése, ugyanis ameddig magyar nyelven tanulnak a gyerekek, addig lesz magyar jövő is a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken a vajdasági Maradékon, ahol a helyi református szórvány óvodai központ ünnepélyes alapkőletételén vett részt.

A maradéki óvoda a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében épülhet fel.

Budapest összesen 80 millió forinttal támogatja a beruházást – közölte az államtitkár. Az új épület 200 négyzetméter alapterületű lesz, két óvodai csoportszobával, valamint az alagsorban egy 150 fő befogadására alkalmas teremmel, amely más, közösségi eseményeknek is otthont adhat. Az intézményt a református egyház fogja működtetni – tette hozzá Potápi Árpád János.

Maradék egy kis, szerémségi település maréknyi magyarral, ahol 1978-ban megszűnt a magyar iskola.

2015-ben, 37 év után sikerült újra magyar nyelvű általános iskolai osztályt indítani, azóta pedig egy óvodai csoport is elindult. A településen 2012 óta Halász Dániel teljesít református lelkészi szolgálatot, az ő közreműködésével újult meg a helyi magyar oktatási és kulturális élet.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program a Vajdaságban közel 1,3 milliárd forintból valósul meg

, ebből hat szórványóvodai központot alakítanak ki, illetve három szórványóvoda felújítását támogatják, nyolc korszerű kisbuszt biztosítanak a gyerekeknek, harminc településen pedig egyéb, egyszeri óvodai fejlesztéseket valósítanak meg. A fejlesztéseknek köszönhetően több száz új óvodai férőhely jön létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában