a békés karácsonyért

2017.12.21. 10:24

A magyar hatóságok garantálják az ünnepek biztonságát

A magyar hatóságok mindent megtesznek a lakosság védelme érdekében: a rendőrség, a Terrorelhárító Központ (TEK) és a honvédség rejtett és nyílt eszközökkel garantálja a karácsonyi vásárok és más rendezvények biztonságát – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Bakondi György úgy fogalmazott, Magyarország változatlan belbiztonsági helyzete alapján nyugodtan kívánhat minden magyar családnak békés, boldog ünnepeket, majd a kormány nevében köszönetet mondott a rendvédelmi dolgozónak, akik példás helytállásukkal segítették Magyarország szuverenitásának és biztonságának megőrzését.

Európa biztonsági helyzete ugyanakkor sokat romlott a közelmúltban, amiért elsősorban a migrációs hullámmal érkezett veszélyes személyek, a muszlim fiatalok radikalizálódó csoportjai, valamint az Iszlám Állam harcokra kiképzett, a kontinensre visszatérő katonái okolhatók – fejtette ki a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója.

A politikus egyúttal ismételten sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az unió vezetői nem osztják a magyar kormány azon álláspontját, amely szerint a problémákat ott kell kezelni, ahonnan a migránsok útnak indulnak.

Kiemelte, a békés karácsony gondolata a 2015-ben kezdődött migrációs hullámot követően került veszélybe, azt ugyanis eddig 27 súlyos terrortámadás követte 330 halálos áldozattal és 1300 sérülttel.

Emiatt sokat romlott az emberek szubjektív biztonságérzete – mondta Bakondi György, aki aláhúzta, hogy az illegális bevándorlás nemcsak terrorcselekményekben nyilvánult meg, hanem a köztörvényes bűncselekményekben, valamint az antiszemitizmus és a párhuzamos társadalmak megjelenésében.

Hangsúlyozta, az európai hatóságok számos speciális intézkedést vezettek be az ünnepi rendezvények biztosítására, például a karácsonyi vásárok betonkockákkal történő lezárásával, fellépésük azonban olykor sikertelen maradt. Példaként említette a tavaly karácsonyi berlini kamionos támadást, amelyet a német hatóságok hónapokig tartó hatástalan kiutasítási próbálkozása előzött meg a későbbi elkövetővel szemben.

A belbiztonsági főtanácsadó emlékeztetett arra is, hogy novemberben a német és a francia rendőrség is letartóztatott terrorcselekményre készülő személyeket, az Iszlám Állam pedig megfenyegette a Vatikánt.

Bakondi György a TEK fővárosi Vörösmarty téren álló páncélos járművének festékkel történt lefújására vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, az eset váltásidőben történt, a terrorelhárítóknak pedig nem a csapatszállítójuk, hanem a karácsonyi vásáron tartózkodók védelme a feladata.

„Sajnos egyesek esetleg ebből viccet csinálnak” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában