luther márton

2019.10.31. 06:54

Ma van a reformáció emléknapja

Országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

The Martin Luther memorial on the market square in Wittenberg, Germany, 31 October 2013. With church services, concerts, and a city festival, the city is celebrating Reformation Day. Martin Luther (1483-1546) is said to have nailed his 95 Theses against the selling of indulgences onto the door of the Castle Church in Wittenberg on 31 October 1517. The act is regarded as the start of the worldwide reformation of the church. Photo: HENDRIK SCHMIDT

Forrás: AFP

Fotó: Hendrik Schmidt

A központi ünnepség, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervez, délután 5-kor kezdődik a Városligeti fasor és a Bajza utca találkozásánál lévő Reformációi emlékparkban.

Az ünnepségen Pásztor Zoltán, a Magyarországi Metodista Egyház országos laikus elöljárója tart előadást.

A reformáció emléknapján, október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal.

Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.

Borítókép: Luther Márton szobra Wittenberg főterén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában