több ezren voltak bent

2019.08.04. 07:28

Zsúfolt bevásárlóközpontban lövöldözött a támadó (videó)

Texas állam kormányzójának hivatalos bejelentése szerint 20 ember halt meg és több mint két tucat megsebesült a szombati lövöldözésben, amely El Paso város Walmart nevű bevásárlóközpontjában történt.

Forrás: AFP

Fotó: Angel JUAREZ

Húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy 21 éves, fehér férfi. Allen közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait.

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

A CNN amerikai hírcsatorna szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A csatorna videóján látszanak a kétségbeesetten menekülő vásárlók:

Az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban 680 ezren élnek.

A spanyol hírügynökség szerint az idén ez volt a 249. több személyt érintő lövöldözés az Egyesült Államokban. Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket.

Dee Margo polgármester tragédiának nevezte a történteket, és elmondta, hogy sokk hatása alatt áll. A hírek hallatán zaklatott állapotba került Beto O'Rourke demokrata elnökjelölt-aspiráns is, aki El Paso szülöttje. A politikus jelezte: úgy tervezi, mielőbb visszatér a városba.

Az Egyesült Államokban nem ritkák a hasonló támadások

Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.

Vasárnap hárman – köztük egy hatéves kisfiú – vesztették életüket és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

Borítókép: Sajtótájékoztatót tart egy rendőr az El Pasóban történt lövöldözéssel kapcsolatban 2019. augusztus 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában