Ország-világ

2021.07.15. 14:40

Lettország is bevezeti a kötelező védőoltást Franciaország és Görögország után

Egyre több állam fontolgatja, hogy bizonyos munkakörökben csak koronavírus ellen beoltottakat enged dolgozni.

Oltási kötelezettséget írnak elő Lettországban az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára – jelentette be szerdán a rigai kormány. Októbertől az egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben dolgozóknak már oltási igazolvánnyal kell rendelkezniük. A munkáltatók október elsejétől elbocsáthatják a nem beoltott munkavállalókat.

Az erre vonatkozó törvénymódosítást szerdán hagyta jóvá a lett kormány, de erről még a balti állam parlamentjének is szavaznia kell.

Hasonló intézkedéseket léptettek életbe Görögországban is, ahol csak a koronavírus ellen beoltott emberek mehetnek be az éttermek zárt tereibe és a kulturális rendezvényekre – jelentette be Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök hétfőn Athénban. Ez az intézkedés annak a kormányzati stratégiának a része, amellyel oltakozásra igyekeznek serkenteni a lakosságot.

A görög miniszterelnök egyben közölte, hogy

kötelezővé teszik az oltást az egészségügyi ágazatban, illetve az idősápolásban dolgozók számára, akiket máskülönben felmentenek a munkavégzés alól.

A jövőben kiterjesztik az oltási kötelezettséget a sorkatonákra is.

Franciaországban szintén az egészségügyben dolgozók számára tették kötelezővé a védőoltást, szeptember 15-től nem engedik dolgozni azokat az egészségügyiseket, akiket nem oltottak be. Az érintettek fizetést sem fognak kapni.

A szerb elnök szintén bevezetné a kötelező oltást a lakosság bizonyos csoportjainál (például az egészségügyben), de Szerbia alkotmánya ezt nem teszi lehetővé, ezért Aleksandar Vucic csütörtökön azt mondta, továbbra is csak ajánlani tudja vakcina felvételét.

Magyarországon sem kizárt, hogy egyes területeken kötelezővé teszik a védőoltást, a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

„vannak olyan területek, amelyeken a munkavégzés az önmagunkon való felelősségen is túlmutat, ezért azt meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e bizonyos helyeken kötelezővé tenni vagy a munkavégzés feltételévé tenni az oltást”.

Leszögezte: egészében tehát továbbra sem döntött a kormány arról, hogy mindenkire kiterjedő kötelező oltást rendelne el, de egyes területeken, különösen az egészségügyben, illetve általában a munkáltatói jogok szempontjából a kabinet szerint érdemes ezt megvizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában