Incidens

2021.06.10. 21:24

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Macront felpofozó férfit

A francia igazságszolgáltatás csütörtökön tizennyolc hónap börtönbüntetésre ítélte az Emmanuel Macron francia elnököt felpofozó férfit, de ebből csak négyet kell leülnie a tizennégy hónapos felfüggesztés miatt.

A 28 éves Damien Tarel, aki a középkori harcművészet rajongója, beismerte, hogy megütötte az államfőt annak Tain-l'Hermitage-ban tett látogatása során.

A férfi a nyomozóknak azt mondta, hirtelen felindulásból pofozta fel Macront, aki szerinte Franciaország hanyatlásának jelképe.

„Mikor megláttam barátságos, hazug arcát, undort éreztem, és erőszakos reakció tört ki belőlem” – mondta a bíróságnak. „Impulzív tett volt, még saját magam is meglepődtem az erőszakon” – fűzte hozzá.

Elárulta: barátaival korábban fantáziált már arról, hogy tojással vagy tortával dobják meg az elnököt, de végül elvetették az ötletet.

Az ország délkeleti részén található Valence államügyésze 18 hónap letöltendő börtönbüntetést kért a férfira hivatalos személy elleni szándékos erőszak miatt.

Tarel végül négy hónap letöltendő, 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és élete végéig eltiltották bármiféle közhivatal viselésétől, valamint öt évre a fegyverbirtoklástól.

A férfi radikális jobboldali hazafinak és a gazdasági okokból indult sárgamellényes mozgalom tagjának nevezte magát.

A pofon kedden csattant el az elnök Tain-l'Hermitage-ban tett látogatása során, az esetről felvétel is készült, amelyet megosztottak a közösségi oldalakon. Macron elszigetelt eseménynek nevezte a támadást, jelezve, hogy az efféle agresszió nem fogja megállítani őt.

A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt.

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával!, illetve a királypártiak csatakiáltását (Montjoie Saint Denis!) hallatta. Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt.

A történteket a teljes francia pártpaletta elítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában