kezdődik a harc

2018.03.23. 22:37

Letette az esküt az új perui elnök

A kanadai nagykövetség éléről visszahívott politikus a korrupció elleni határozott fellépést ígért beiktatásakor.

Letette a hivatali esküt pénteken Peru új elnöke, Martín Vizcarra, akit a kanadai nagykövetség éléről hívtak hirtelenjében haza, miután egy politikai botrány következtében lemondásra kényszerült az ország előző államfője.

Vizcarra 55 éves, nem kötődik Peru egyetlen hagyományos pártjához sem. Beiktatásakor a korrupció elleni határozott fellépést ígért, miután elődje pont abba bukott bele. A 15 perces beszéd nem tartalmazott sok konkrétumot, de így is nagy tapsot kapott a parlament összes frakciójától.

„Nem sajnálok semmilyen erőfeszítést a korrupció elleni harcban” – jelentette ki a végzettségét tekintve mérnök politikus, és egy teljesen új összetételű kormány felállítását jelölte meg első feladataként.

Az előző elnök, az üzletember Pedro Pablo Kuczynski szerdán jelentette be lemondási szándékát, amit a parlament jóváhagyott. Az elnök távozása kényszerű volt, mert egy korrupciós botrány miatt a törvényhozás alkotmányos vádeljárás keretében le akarta váltani. A lemondással ezt előzte meg. Döntését azzal indokolta, hogy a parlamenti többséggel rendelkező ellenzéki erők keltette politikai viszály olyan légkört teremtett, amelyben lehetetlen az országot kormányozni. A korrupció vádját tagadta.

Lemondásához az ellenzéki politikusok által a héten közzétett egyik videó adta meg az utolsó lökést. A felvételen állítólag az elnök miniszterei és más hívei voltak láthatók, amint közberuházásokat ajánlottak képviselőknek szavazatokért cserébe, hogy az elnök továbbra is hivatalban maradhasson.

Vizcarra mandátuma 2021. júliusáig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában