Pünkösdi zarándoklat

2018.01.15. 13:25

Lengyel szerzetes lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka

Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a 2018-as csíksomlyói búcsú szónoka – közölték a szervezők.

Urbán Erik ferences szerzetes a csíksomlyói kegytemplom igazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: a pünkösdi zarándoklat 1989 utáni történetében egyszer fordult még elő, hogy nem magyar szónoka volt a hegynyeregben tartott ünnepi szentmisének. Ekkor a Bukarestben szolgálatot teljesítő pápai nuncius prédikált, beszédét pedig fordították. A mostani szónok, Marian Adam Waligóra azonban kiválóan beszél magyarul, így tolmács nélkül mondhatja el szentbeszédét. 

Az erdélyi ferences rend közleménye szerint a pálos szerzetes fiatal korában kezdett magyarul tanulni. Erre a pálos rend magyar alapítása indította. Pappá szentelése után a pécsi pálos kolostorban szolgált közel egy éven át, elmélyítve a magyar nyelv, történelem és kultúra ismeretét, szeretetét.

A közlemény szerint Marian Adam Waligóra sokat tesz a lengyel-magyar barátság elmélyítéséért, ismeri és szívén viseli a külhoni magyarság sorsát is. Sokat tesz ugyanakkor Szent II. János Pál pápa emlékének méltó magyarországi megőrzéséért és tiszteletének erősítéséért.

A pünkösdi zarándoklat ünnepi szentmiséje május 19-én, helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai szerint 11.30-kor) kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, és a szervező erdélyi ferences rend elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani a rendezvénnyel. Ferenc pápa kezdeményezéséhez csatlakozva ugyanis a Gyulafehérvári Főegyházmegye is a 2018-as pasztorális évet a Fiatalok a hit útján témában tervezte meg.

Borítóképünkön zarándokok Csíksomlyó felé tartanak 2017. június 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában