belpolitikai botrány

2018.02.13. 19:47

Lemondott a hazug holland külügyminiszter

Megtörten közölte, hogy nem látott más lehetőséget.

(MTI/EPA/Olaf Kraak)

Halbe Zijlstra komoly belpolitikai botrányt okozott azzal, hogy elismerte: nem volt igaz azon kijelentése, miszerint 2006-ban részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartott találkozón.

Zijlstra hétfőn ismerte el, hogy korábban hazudott, s nem volt jelen személyesen a kérdéses találkozón, amelyen korábbi állítása szerint Putyin az Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és a balti államokat magában foglaló, úgynevezett “Nagy-Oroszország” létrehozásáról szóló terveiről beszélt.

A volt miniszter azt közölte, hogy mindössze másodkézből hallott a fenyegető kijelentésről.

„Nem látok most más lehetőséget, mint hogy benyújtsam a lemondásomat. Hollandia olyan minisztert érdemel, aki felette áll minden kételynek”

– mondta a liberális-konzervatív politikus megrendülten a hágai parlament ülésén.

Hozzátette, a történtek olyan mértékben aláásták hitelességét, hogy feladatainak ellátása lehetetlenné vált.

A botrány kirobbanása miatt az ellenzék a tárcavezető lemondására szólított fel, a kormánypártok azonban kiálltak mellette, noha beleegyeztek, hogy kedd délutánra rendkívüli parlamenti ülést hívjanak össze, amelyen Zijlstra válaszolhat a képviselők kérdéseire.

Borítókép: MTI/EPA/Olaf Kraak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában