UNICEF

2018.01.15. 18:07

Legalább 30 gyerek meghalt a szíriai harcokban

Az év eleje óta legalább 30 gyerek halt meg a szíriai fővároshoz, Damaszkuszhoz közeli kelet-gútai térségben a harcokban – közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

„Megdöbbentő, hogy csak az év első tizennégy napjában több mint harminc gyerek halt meg Kelet-Gútában a fokozódó erőszak miatt” – mondta közleményében Fran Equiza, az UNICEF szíriai képviselője. Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a becslések szerint mintegy 200 ezer kiskorú rekedt a térségben 2013 óta. A Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által 2013 óta ostromlott Kelet-Gúta 400 ezer lakosa nagyon nehéz körülmények között él, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja őket.

Az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban az év eleje óta szintén több tucat gyerek és nő vesztette életét vagy sebesült meg a harcok miatt – hangsúlyozta az UNICEF szíriai képviselője, aki hozzátette, hogy becsléseik szerint közel 100 ezer civil menekült el a térségbeli fegyveres konfliktus elől az elmúlt hetekben.

Idlíb tartományt és székhelyét különböző felkelő csoportok, köztük szélsőséges erők ellenőrzik 2015 óta, amelyek a kormányerők elleni harc mellett egymással is vetélkednek a hatalomért. Az egyik legjelentősebb erőt a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet képviseli, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában