Esztelenség

2020.09.02. 12:40

Lefegyvereznék a bécsi rendőröket az osztrák zöldek

Bécs a világ egyik legbiztonságosabb városa, ezért az osztrák zöldek nem tartják indokoltnak, hogy a rendőrök lőfegyvert viseljenek – derült ki a bécsi helyhatósági választások honlapján megjelent, a párt által a szerkesztők kérdésére adott válaszból. A 2019-es bűnügyi statisztikák szerint azonban szinte minden tekintetben romlott a közbiztonság az osztrák fővárosban.

VIENNA - AUSTRIA: Police officers with mouth and nose protection on patrol in downtown Vienna on Wednesday, April 1, 2020. Due to the coronavirus pandemic, police officers are required to wear a mask - 20200401_PD2025

Forrás: Roland Schlager

Fotó: APA / AFP

A bécsi zöldek igennel válaszoltak a rendőrség lefegyverzésére vonatkozó kérdésre az októberi helyhatósági választásokra létrehozott Wahlkabine.at honlapon, számolt be a Kronen Zeitung online kiadása. Az osztrák kormánykoalícióban is résztvevő Zöldek biztonságpolitikai szakértője, Niki Kunrath a napilap kérdésére kedden megerősítette a párt álláspontját – tájékoztatott a V4NA hírügynökség.

„Bécs a világ egyik legbiztonságosabb városa. Nem értjük, miért kell fegyverrel felszerelni a közlekedési rendőröket”

– mondta Kunrath. A baloldali politikus Nagy-Britanniát hozta fel példaként, ahol az egyenruhások gyakran csak paprikaspray-vel és gumibottal vannak felszerelve, fegyvert általában nem hordanak. A szigetországban ugyanakkor lényegesen kevesebb az egy főre jutó lőfegyverek száma, mint Ausztriában.

Az osztrák konzervatív pártok, köztük a Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) határozottan elutasítják a zöldek álláspontját.

„Aki úgy gondolja, hogy meg lehet nyugtatni egy fegyveres bűnözőt kedves szavakkal és egy macival, párhuzamos világban él”

– jelentette ki Dominik Nepp, a Szabadságpárt bécsi alpolgármestere.

„A rendőrség leszerelésére vonatkozó zöldpárti követelés minden értelmet és józan észt nélkülöz, ezért határozottan elutasítjuk azt”

– kommentálta az elképzelést Karl Mahrer, a Néppárt biztonságpolitikai szakértője.

Az osztrák rendőrség 2019-es bűnügyi statisztikája szerint Bécsben 173 574-re nőtt a bejelentett bűncselekmények száma az előző évi 169 190-ről, ami 2,6 százalékos növekedést jelent. A rendőrkézre került gyanúsítottak száma 89 557-re nőtt (a 2018-as 82 807-ről), ami 20 éve a legmagasabb szám az osztrák fővárosban. Az erőszakos bűncselekmények száma 3,8 százalékkal 25 053-ra nőtt Bécsben. Ezen belül a könnyű és súlyos testi sértés kategóriában 12 773 esetet jelentettek (1,1 százalékos emelkedés 2018-hoz képest), míg a nemi erőszaknak minősülő cselekmények száma 323-ra nőtt tavaly, ez 5,9 százalékos növekedésnek felel meg.

Borítókép: Szájmaszkos rendőrök Bécs utcáin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában