Példamutatás

2017.10.19. 16:46

Lázár: többgenerációs otthonnak tekintjük Magyarországot

A kormány többgenerációs otthonnak tekinti Magyarországot, ahol a nagyszülők megérdemlik az elismerést, a szülők a támogatást, és a gyermekeknek is példát kell mutatni – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Megerősítette: novemberben – a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt – nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, és a gazdaság sikeressége mellett nyugdíjprémiumban is részesülnek. A kettő várható átlagos összege 20-23 ezer forint között lesz, a költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint – tájékoztatott Lázár János.

Emellett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt postai úton – közölte.

Bejelentette azt is, hogy a Czeglédy-ügyben az Európai Bizottsághoz fordul, mert a súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő „folyamatosan élvezte” Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez – a tárcavezető szerint egyébként hibás döntéssel – uniós forrás is került. Lázár János szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület pénze, ahonnan egy bűncselekménnyel gyanúsított személy is támogatást kap.

A külföldi egyetemekkel kapcsolatban a miniszter arról beszélt:

ideje lenne eldöntenie a CEU-nak, hogy mit szeretne, hiszen egész nyáron a felsőoktatási törvény határidő-módosítását kérte az intézmény, majd amikor a parlament ezt megtette, ismét „politikai tiltakozásnak lehetünk tanúi”. Ez az eljárás nem fair

- mondta.

Emlékeztetett az Országgyűlés döntésére, amely alapján 2018 eleje helyett 2019. január 1-jéig kell megfelelniük a felsőoktatási törvény feltételeinek a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek. Lázár János közölte: a kormány azt várja, hogy mindenki tartsa be a törvényi követelményeket a rendelkezésre álló időben. A CEU rektora „politikát akar csinálni az ügyből”, pedig az egyetem érdeke a megállapodás lenne – fogalmazott. Hozzáfűzte: jó, ha a CEU kimarad a választási kampányból.

Az egylakásos családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörlésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a kéményseprő-szolgáltatás ingyenes, de minden ember felelős saját magáért is, és a mostani döntés egy „felelősségerősítő” lépés. Jelezte azt is: új házak építésénél a használatba vételi engedélynek nem lesz feltétele a kiépített fűtési rendszer vizsgálata.

Tudatta továbbá:

tárgyalt a kabinet a védőoltásokról, és összesen hat olyanról van szó, amely ingyenessé vagy támogatottá válhat, ilyen például a bárányhimlő elleni vakcina, ami mellett – a szülők táppénze miatt – komoly nemzetgazdasági érvek szólnak.

Kérdésre közölte, orvosolni fogják a közfeladatot ellátó fogorvosok finanszírozási panaszait is.

A veronai buszbalesetet követő szabályozásszigorításról elmondta: a kormány azonnal cselekedett, konzultációt indított az iskolai kirándulások szervezéséről, új, szigorúbb rendszer jött létre, hogy megvédjék a gyermekeket és csökkentsék a balesetek kockázatát. A veronai baleset ügyében a magyar rendőrségnek a leghatározottabban kell fellépnie, a felelősök „nem úszhatják meg” – jelentette ki.

Lázár János arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint sikeres, eredményes és hasznos volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója.

A tárcavezető kifejtette: a kormányfő szerint a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) teljesen egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros, hatékony és sikeres együttműködés. A munkavacsorán

Magyarország a V4-es partnerekkel együtt azt az álláspontot képviselte, hogy a nyugati és keleti tagállamok között nem lehet kettős mérce, mert napi gyakorlat a bizottság részéről, hogy kettős mércét alkalmaz a közép-európai országokkal szemben: „amit szabad Nyugaton, azt tiltják Keleten”.

Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényről is, és a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert az ügyben, hogy azok a jogok, amelyek korábban megillették a magyar nyelvet használó tanulókat, továbbra is megillessék őket – közölte Lázár János. Hozzátette: a kisebbségek érdekeinek védelmében minden olyan törvényt hatályon kívül kell helyezni, amely hátrányosan különbözteti meg őket. Megjegyezte: a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnökségének ülésén, továbbá az Európai Tanács ülésén is szóba hozza a kérdést. A kormány kötelessége minden magyar megvédése a Kárpát-medencében – jelentette ki.

Kérdésre közölte: nincs tudomása arról, hogy a Soros-terv felmerült volna a V4 és Jean-Claude Juncker találkozóján. Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint Soros György a vagyona egy jelentős részét, mintegy 18 milliárd dollárt az alapítványai rendelkezésére bocsátotta, Lázár János úgy fogalmazott: biztosítva vannak a Soros-terv anyagi feltételei. A tárcavezető szerint „ez a pénz mindenhol elkezd majd dolgozni”, egész Európában, és támogatni fogja azokat a civil közösségeket, pártokat, amelyek meg akarják nyitni Európa határait, meg akarják szervezni a bevándorlást.

Arról is beszélt, hogy

óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadott egy olyan tervezetet, amellyel felülről nyitott, folyamatosan működő betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani.

A közép-európai kormányok legfontosabb célkitűzése a kötelező betelepítés elkerülése, a kialakult társadalmi viszonyok stabilitása – jelentette ki. Azt is mondta, Magyarország nem foglalkozik azzal, hogy Németország, Franciaország vagy a Benelux-államok hogyan szervezik meg a közösségüket, hogyan hívnak be bevándorlókat, de ennek költségeit nekik kell viselniük.

Lázár János kitért rá: azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől. Közölte:

a bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita.

Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből – mutatott rá.

Lázár János szerint sokat segítene Magyarország és az Egyesült Államok együttműködésében, ha lenne Budapesten amerikai nagykövet. David Kostelancik sajtószabadsággal kapcsolatban tett kijelentéseiről azt mondta: a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője „zöldségeket beszélt” a magyar sajtóviszonyokat illetően. Több magyar nyelven beszélő amerikai diplomatára lenne szükség, mert ha beszélnék a nyelvünket, látnák, hogy naponta százszámra jelennek meg kormánykritikus cikkek – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában