Végzetes figyelmetlenség

2019.08.06. 13:49

Látszott a Hableány balesete a gázoló hajó monitorján

A katasztrófát a Viking kamerái centiméterről centiméterre közvetítették a kapitányi fülkében.

Csak fel kellett volna pillantania a kormányállásban elhelyezett monitorra, és élőben láthatta volna Jurij C., hogy milyen közel van hajója a Hableányhoz. A katasztrófát a Viking kamerái centiméterről centiméterre közvetítették a kapitányi fülkében.

Fordulat következett be a május végi dunai hajóbaleset ügyében. A szakvélemények szerint Jurij C.-nek részletesen látnia kellett volna a Viking Sigyn kültéri kameráin keresztül a Hableány helyzetét, sőt magát a szörnyű balesetet is.

Kereste a felvételeket

Valószínűleg ezeket a felvételeket szerette volna megnézni a baleset után, amikor a laptopján próbált belépni a rendszerbe.

– A szakvélemény pontosan kimondja, hogy minden olyan technikai eszköz, ami a kapitány rendelkezésére állt, működött és jelzett a baleset napján. Ide tartoznak a radar jelzései és a kamerák is – mondja a Borsnak Gulyás Krisztián, a Hableány elhunyt magyar kapitányának hozzátartozóit képviselő ügyvéd.

Jurij C. a katasztrófa idején a telefonjával volt elfoglalva, amiről képeket és üzeneteket törölt. Nem vette észre, hogy mi történt, egy amerikai nő szólt neki, hogy hatalmas baj van.

Átdátumozták a telefont Mint azt korábban megírtuk, a baleset időpontjában körülbelül ezer képet törölhetett Motorola típusú telefonjáról Jurij C., a mű­velet közben gyűrte maga alá a Viking a Hableány sétahajót. A Ripost úgy tudja, hogy mobilja azért nem jelzett a baleset napján, május 29-én, mert a készüléken átírták a dátumot május 17-re.

Két feljelentés is született

Gulyás Krisztián szerint a tanúvallomásában Jurij C. nemcsak hogy hamisan tanúzott, hanem ha­misan vádolta meg a Hableány elhunyt kapitányát, L. Lászlót is.

– Az ukrán kapitány szerint a Hableány jobbról megelőzte majd befordult elé, ráadásul azt állította, hogy a baleset a sétahajó miatt következett be.

Ezt a szakértői jelentések egyértelműen cáfolják, és kimondják, hogy amit Jurij C. a tanúvallomásában el­mondott, az nem igaz

– mondta az ügyvéd. Ezért a jogász a szakértői jelentések ismeretében feljelentette az ukrán hajóst. Ezen felül a Viking mögött haladó másik szállodahajó, az Idun kapitányát is feljelentette segítségnyújtás elmulasztása miatt, mert a luxushajó megállás nélkül hajtott át a baleset helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában