katasztrófa

2019.06.26. 08:24

Lakhatatlanná vált Arisz városa egy robbanás miatt

Három ember halt meg a dél-kazahsztáni Arisz lőszerraktáraiban történt robbanásokban, a város két nappal a katasztrófa után egyelőre lakhatatlan, tűzszerészek hatástalanítják a településen szanaszét heverő, fel nem robbant lövedékeket.

Nurszultan Nurahmetov, a kazah belügyminisztérium rendkívül helyzetekkel foglalkozó bizottságának vezetője szerdán összegezte a hétfői katasztrófa következményeit. Újságíróknak elmondta, hogy

három halálos áldozata van a robbanásoknak, hetven ember fordult orvosi segítségért, és 45 szorult kórházi ápolásra.

A hadsereg ariszi alakulatának lőszerraktárában hétfőn tűz ütött ki, majd

nagy erejű robbanások történtek, lövedékek szóródtak szanaszét a város utcáin.

A helyi lakók fejvesztve menekültek,

a kazah kormány pedig elrendelte Arisz teljes kiürítését.

A tüzet csak kedd délután kezdték oltani, de szerda reggel is három helyen volt még parázsló gócpont a raktárak területén.

A hadsereg 14 tűzszerészegysége – összesen 145 ember – szedi össze a város utcáin, az épületekben, a vasútpálya mentén és az ottani laktanyában a fel nem robbant lövedékeket.

Szaken Kalkamanov, Turkesztán tartomány kormányzója arról tájékoztatott szerdán Facebook-oldalán, hogy a tűzszerészek eddig 70 fel nem robbant lövedéket szedtek össze a 44 ezres város 16 utcájáról, és sokat közülük lakóházakban találtak meg.

A város egyelőre lakhatatlan, és Kalkamanov arra figyelmeztetett, hogy „még a személyi okmányaikért” se merészkedjen senki hazamenni.

A hatóságok szerdai összesítése szerint Arisz területén

52 helyen keletkezett tűz, 24 lakóház, tíz ipari létesítmény, egy kévéző és 17 helyen a növényzet égett,

de mindenütt eloltották a tüzet. Számos épületben súlyos károk keletkeztek.

A turkesztáni rendőrség és a nemzeti gárda fegyveresei körülzárták a kiürített várost, és járőröznek az utcáin.

Egyelőre nem tudni, hogy miért ütött ki a tűz az ariszi lőszerraktárakban, amelyek kétszáz méterre voltak a város peremétől, miközben az előírások szerint nem lehetnek közelebb három kilométernél. Murat Bektanov, a kazah hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a hadsereg többször kérvényezte a lőszerraktárok áthelyezését a várostól tíz kilométerre, de pénz hiányában ezt nem tudta megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában