Afganisztán

2018.03.02. 08:35

Külföldi tisztségviselők közelében robbant pokolgép Kabulban

Az incidens olyan épületek közelében történt pénteken, amelyekben külföldi tisztségviselők dolgoznak - jelentették különböző források.

Az AFP hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy külföldi alkalmazottak járműve ellen követték el a merényletet, és a robbanásban legalább négy civil megsebesült.

A kabuli rendőrség szóvivője azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy a robbanás két nagy épületegyüttes közelében történt, ahol az ENSZ és más nemzetközi szerveteket alkalmazottai laknak és dolgoznak.

A Tolonews című hírportál úgy értesült a rendőrségtől, hogy öngyilkos merénylet történt – írta az AP. A Reuters egy rendőrségi tisztségviselőt idézve szintén – gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett – öngyilkos merényletről tudósított.

A fővárosban az elmúlt időben számos nagyszabású terrortámadást hajtottak végre, elkövetésüket az országban egyre erősödni látszó Iszlám Állam dzsihadista szervezet, valamint a kormányellenes tálibok vállalták. Január végén egy tálib az általa vezetett mentőautóban hozott működésbe egy pokolgépet. Százhárman meghaltak, 235-en megsebesültek.

Egy héttel korábban egy luxusszálló ellen hajtottak végre terrortámadást a tálibok Kabulban, 22 embert meggyilkoltak, köztük 14 külföldit. Az elkövetőket a biztonsági erőknek csupán 13 órás harcban sikerült semlegesíteni.

Ezekből a támadásokból kiderült, hogy mennyire tehetetlenek az afgán biztonsági erők 16 évvel azután, hogy az amerikaiak vezette hadműveletben eltávolították a hatalomból a tálibokat – írják hírügynökségi kommentátorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában