Ország-világ

2021.03.18. 10:06

Gulyás Gergely: a lazításnak még nincs itt az ideje (videó)

Március végéig biztosan tetőzik a harmadik járványhullám, utána radikális csökkenéssel számol a kormány – derült ki a kormányinfón. A kormány reményei szerint május–júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt is elmondta, csütörtök este 8-kor lezárják a nemzeti konzultációt, eredményeit a hét végén hozzák nyilvánosságra.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Közel vagyunk a koronavírusjárvány harmadik hullámának csúcsához, ám a lazításnak még nincs itt az ideje – jelentette ki Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sok múlik az oltási hajlandóságon és a pandémiás előírások betartásán a nyitás idejének tekintetében, és ezek függvénye is, hogy lesz-e negyedik hullám. A miniszter közölte: lassan elindulhat a fokozatosra tervezett nyitás előkészítése. Beszélt arról is, hogy

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádiónak nyilatkozva jelenti be a terveket, az esetleges újabb lépéseket.

Megvan a megfelelő kapacitás

Gulyás Gergely emlékeztetett: 207-en haltak meg szerdán a fertőzésben és több mint 10 ezren vannak kórházban, 1170 ember pedig lélegeztetőgépen. A kapacitások rendelkezésre állnak – hangsúlyozta a miniszter, és megköszönte az orvosok megfeszített munkáját. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

az infrastruktúra mellett a személyi állomány is megvan, a medikusok és a rezidensek is részt vesznek a védekezésben.

„Álhír minden ezzel ellentétes információ. Látni a számokból, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Az oltást kell folytatni, ezért szerzünk be mindenhonnan vakcinát, ahonnan ez lehetséges. Európa legjobbjai között vagyunk oltás terén, de most a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, így csökkentsük a kapcsolatok számát, és ha ez sikerül, gyorsan fog visszahúzódni a harmadik hullám” – fogalmazott.

A miniszter arra is kitért: a nyitásról szóló konzultációt csütörtökön este zárják le, és a hétvégén nyilvánosságra hozzák az eredményeket. Hozzátette:

abban bíznak, közel vagyunk a nyitás megkezdéséhez, amelyről a konzultáció eredményei alapján döntenek.

Szavai szerint a konzultáció eredményétől függ az is, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványt kapcsolnak.

Újabb forrásból jöhet vakcina

A vakcinációval kapcsolatos legfrissebb híreket ismertetve a miniszter elmondta: a beoltottak száma 1 441 706 fő, a második oltást 421 915-en kapták meg. Közölte: a védettségi igazolványok postázása folyik.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy mindenkivel tárgyalnak a vakcinabeszerzésekről, és további szerződéseket is köthetnek. Közölte:

az oroszok a februári lemaradást be fogják hozni a Szputnyik oltásból.

Az AstraZeneca készítményével kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megbízható vakcina, az oltás védettséget nyújt, komplikációval nem jár.

„Ellenőrzött és biztonságos minden vakcina hazánkban, és ezeket egy héten belül beadják. Ez alól kivétel, ha nem ért véget a biztonsági ellenőrzés, vagy ha a második oltás miatt kell félretenni oltóanyagot” – mondta a miniszter. Szavai szerint ezért remélhető, hogy elérhető az átoltottság.

Már Nyugaton is azt mondják – folytatta –, hogy Brüsszel elrontotta, ezért van szükség a keleti vakcinákra, a beadott oltások mintegy fele kínai vagy orosz.

Ezek is ellenőrzött, biztonságos oltóanyagok – húzta alá Gulyás Gergely, aki mindenkit hangsúlyozottan arra biztatott, a szabályokat betartva viseljék el az előttünk álló heteket, ezután úgy lehet majd nyitni, hogy többet ne kelljen zárni az oltások révén.

Nagyon nagy a látencia

A miniszter elmondta, a harmadik hullám csúcsának közelében járunk, néhány nap múlva, vagy a legpesszimistább előrejelzés szerint legkésőbb március végéig tetőzik a harmadik járványhullám, utána radikálisan csökkennek majd a számok, köszönhetően az oltásoknak, hiszen egyre jelentősebb lesz az átoltottság. „Mivel a legveszélyeztetettebb korosztály be lesz oltva, ez is csökkenteni fogja a halálozásokat és a megbetegedéseket” – tudatta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a betegséggel szemben mennyien védettek, Gulyás Gergely elmondta:

több mint félmillióan már elkapták a betegséget, ők egy ideig védettek, feltételezhetően hat hónapig.

Arról, hogy mekkora a látencia, becslések vannak: a fenti szám négy- vagy akár tízszerese is lehet – vagyis másfél milliótól ötmillió főig is terjedhet.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Gulyás Gergely közölte: az uniós államok egyharmada érdeklődött a keleti vakcinák iránt, ám ha ők ezt nem jelentik be, akkor ezt a magyar kormány sem fogja nyilvánosságra hozni. „A szlovákoknak a Szputnyik vakcinát segítettünk beszerezni, de több német tartományi miniszterelnök szerint is időszerű lenne beszerezni az orosz vakcinát” – ismertette.

Az alkotmányos kereteket nem tartja tiszteletben a baloldal

A Czeglédy-ügy kapcsán arról kérdezték a tárcavezetőt, hogy ismét mentelmi jog mögé bújhat-e az ügyvéd-politikus? Gulyás reményét fejezte ki, hogy nem lesz olyan párt, amely lehetőséget ad olyasvalakinek, akit adócsalással vádolnak, de szavai szerint jelenleg úgy tűnik, hogy ez nem okoz problémát a baloldalon.

Fekete-Győr Andrásnak azon kijelentéseivel kapcsolatban, ahol arról beszélt: eltiltaná a jobboldali újságírókat a foglalkozásuktól, a miniszter emlékeztetett:

már többször felhívták rá a figyelmet, hogy az alkotmányos kereteket nem tartja tiszteletben a baloldal.

A Covid-útlevéllel kapcsolatban, illetve a keleti vakcinák uniós elfogadása kapcsán a miniszter hangsúlyozta: ezt álvitának tartják. „Jobb lenne, ha Brüsszel és az Európai Bizottság a vakcinabeszerzésre koncentrálna” – mondta.

A teljes nyitás, így a fesztiválok megtartása legkorábban nyártól lehetséges.

Vannak szabad kapacitások, szabad kórházi ágyak is rendelkezésre állnak, de vannak tervek több ágy létrehozására is

– mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy nem tervez a kormány regionális védekezést, országosan egységes szabályozás marad továbbra is. „Álhír volt az ezzel ellentétes sajtóinformáció, s ha az Index megkereste volna a koronavírus-központot, kaptak volna választ ebben a témában” – tette hozzá.

Az igazolvány nem jár le

Szavai szerint jelenleg nem azért nem teljes az átoltottság, mert ne tudnánk oltani, hanem mert nincs elég vakcina.

„Nem oltópontokra, hanem oltóanyagra van szükség. Jelenleg napi félmillió embert tudnánk hétvégén beoltani, de még úgy sincs erre lehetőség, hogy a keleti beszerzés révén megdupláztuk a vakcinák számát. Ez nem a politikai haszonszerzés ideje”

– utalt a politikus Karácsony Gergely főpolgármester felajánlására, hogy 30 új oltópontot hozna létre.

Gulyás Gergely elmondta, a bírák és az ügyészek azért kaptak oltást, mert vannak olyan funkciók, amelyek nem állhatnak le, például a bűnözőket előzetes letartóztatásba kell helyezni, ehhez pedig személyes jelenlét kell. „Összesen 4500 embert oltottak be emiatt” – tudatta.

Az oltási igazolás kapcsán feltett kérdésre a miniszter elmondta: azok is megkapják azt, akik a rendelet megjelenése előtt kaptak vakcinát. „Van egy egységes szolgáltatási tér (ESZT) nevű rendszer, s ha valakit beoltanak, annak ebbe a rendszerbe bekerülnek az adatai, így kapják meg a vakcinaigazolást” – közölte, hangsúlyozva: az oltásban részesülők oltási igazolványa nem jár le. Mint mondta, a vakcinák valószínűleg 0,5–2 éven át nyújtanak védettséget, ezt még nem tudjuk pontosan. Ha valaki megfertőződött, és ezért kap védettségi igazolást, az fél évig érvényes.

Nem rangsorolják a betegeket

„Ha laboratóriumi vizsgálattal igazolja valaki, hogy antitestek vannak a szervezetében, az is kaphat védettségi igazolást. Ha valaki beteg volt, kap egy védettségi igazolványt, majd kap egy oltást, akkor kap egy újabb igazolványt” – számolt be róla Gulyás Gergely.

Az azt implikáló kérdésre, hogy nem beszélhetnek szabadon az orvosok és az ápolók a járvánnyal kapcsolatos tapasztalataikról, a miniszter azt hangsúlyozta: több kórházvezetőt látni nyilatkozni, mint bármikor máskor. „Nem szeretnénk, ha az újságírók akadályoznák a védekezést, ezért nem nyilatkozhatnak korlátlanul” – tette hozzá.

Az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek kapcsán a politikus közölte: a nagy érdeklődés miatt a kormány a jövőben ezt az adatot is szeretné előállítani. Leszögezte: a betegeket nem rangsorolják az ellátásnál.

Gulyás: ez hazugság

Gulyás Gergely arról is beszélt: hazugság, hogy meghatározzák név szerint, ki milyen vakcinát kaphat. Az oltópontokon, ahol több vakcina van, lehet választani – mondta a tárcavezető, aláhúzva: mindegyik vakcina biztonságos. A miniszter hangsúlyozta: az orvosok egyetértenek abban, hogy minden vakcina kevésbé veszélyes, mint a betegség. „A hatóságok szigorúan megvizsgálnak minden szállítmányt. Hazugság, hogy lista lenne arról, ki milyen oltóanyagot kaphat. A miniszterelnök is kínai vakcinát kapott, ez is bizonyítja, hogy abban is meg lehet bízni” – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy 70 ezer euró volt annak költsége, hogy az állami repülővel Kínából vakcinát hozzanak Magyarországra, Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: amíg nem volt saját gépünk, ez háromszor annyiba került.

Folyamatos az egyeztetés az orvosokkal az oltási rendről. Az a cél, hogy júniusig mindenki megkaphassa az oltást. Lehetnek hibák, várakozás, de ahhoz képest, hogy mennyien kapnak vakcinát, jól működik az oltási rend

– mondta a miniszter, és köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Jourová teljesen alkalmatlan a tisztségére

A Věra Jourovával kapcsolatos kérdésre úgy fogalmazott: a cseh uniós biztos – miközben Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést – egyes országokat vegzál, így teljesen alkalmatlan a tisztségére. „A biztos gyűlöli hazánkat, mert szerinte a választók nem találják el az általa kívánt választ a választásokon.

Ezért a kormány továbbra sem tart kapcsolatot Věra Jourovával”

– mondta a miniszter. Jogos vitának nevezte, hogy szabad-e a német sajtó, amiről szerinte annyi biztosan kijelenthető, hogy kiegyensúlyozatlan. „A Deutsche Welle riportja is bizonyítja ezt, emellett antiszemitizmusra vonatkozó vádakat nem szívesen fogadunk Németországból” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az egyházon belüli állítólagos szexuális visszaéléseket firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy súlyos bűncselekmény minden pedofil cselekedet. Kár ebben a katolikus egyházat kiemelni, amikor a magyar közéletben sokan vannak, akik mentegetik a pedofilokat, Révész Sándoron át Kőszeg Ferencig. A magyar baloldal ikonja volt a pedofil Cohn-Bendit is – tette hozzá. Jó lenne, ha a balliberálisok visszavonnák ezeket a nyilatkozatokat – mondta a miniszter.

Borítóképünkön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy korábbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában