Ország-világ

2021.04.14. 11:10

Operatív Törzs: egyre több a gyógyult és csökken a fertőzöttek száma (videó)

A fertőzöttek átlagéletkora változatlanul 46 év, az érintettek több mint a fele nő – mondta Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

A maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt kedden 483 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök – mondta Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert a szerdai online sajtótájékoztatón elmondta:

közterületen 467, tömegközlekedési eszközökön és megállóikban 7, üzletekben és bevásárlóközpontokban 9 emberrel szemben léptek fel a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt.

Eddig összesen 52 269 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési szabályok megsértése miatt a védelmi intézkedésről szóló kormányrendelet hatálybalépése óta – tette hozzá.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy

a hatósági házi karantén alóli mentesüléshez két negatív PCR-tesztre van szükség, a védettségi igazolvány ehhez önmagában nem elegendő.

Hozzátette, hogy az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 1037 esetben intézkedtek, az üzemeltető, vagy a tulajdonos felelőssége 314 esetben volt megállapítható, az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt 723 intézkedésre volt szükség.

Egy ibrányi vendéglátóhelyet ideiglenesen bezárattak hat hónapra a szabályok be nem tartása miatt a szabolcsi rendőrök.

Az üzemeltető ellen közigazgatási hatósági eljárást indítottak, amiért egy fedett teraszon szeszes itallal kiszolgálták a vendégeket.

Közölte:

kedden a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 211 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom bevezetése óra 63 053 intézkedésre volt szükség a szabályokat be nem tartókkal szemben.

Az elmúlt napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 39 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 15 301-szer intézkedtek.

Kedden 5860 embernek rendeltek el hatósági házi karantént, jelenleg 43 992-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3328-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Hosszú idő után csökkent, jelenleg 272 066 az aktív fertőzöttek száma

– jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs nevében a szerdai online sajtótájékoztatón.

Galgóczi Ágnes azt is elmondta, hogy

ezzel együtt folyamatosan nő a gyógyultak száma, ők 435 344-en vannak.

Az osztályvezető közölte: az elmúlt 24 órában 3597 új fertőzöttet regisztráltak, a kórokozót 731 675 embernél mutatták ki a járvány kezdete óta. Kedden 285, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 24 265-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálozások száma.

Kórházban 10 364 koronavírusos beteg van, közülük 1204-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy Magyarországon a 14. héten 35 413 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez 13 334-gyel kevesebb, mint az azt megelőző héten.

A fertőzöttek átlagéletkora változatlanul 46 év, az érintettek több mint a fele nő.

A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49, 17 százaléka az 50-59, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjába tartozik – jegyezte meg.

Az osztályvezető szólt arról is, hogy

a magyarországi települések 99 százalékát érinti a fertőzés, az új fertőzöttek száma ugyanakkor országosan 27 százalékkal csökkent a 13. héthez képest.

A legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében, ahol 45 százalékkal, de Budapesten is 37, Tolna megyében 36, Pest megyében 35 százalékos a csökkenés az előző héthez képest.

A múlt héten az új esetek csaknem 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát Pest megyében diagnosztizálták, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Bács-Kiskun megyében a fertőzöttek 6 százalékát azonosították – mondta el. Hozzáfűzte: a fertőzés mértéke Zalában volt a legalacsonyabb, 2 százalék.

Galgóczi Ágnes az oltási programról szólva kiemelte: a beoltottak száma 3 037 023, és 1 290 709 ember már a második oltást is megkapta.

A magyar lakosság 30,7 százaléka kapott oltást, az európai uniós átlag 15,8 százalék

– tette hozzá.

Az osztályvezető közölte, szerdán kapnak oltásra hívó sms-t azok a pedagógusok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók, akik az elmúlt két hétvégén nem tudtak elmenni az oltópontra. Őket Pfizer-vakcinával oltják.

Galgóczi Ágnes jelezte, hogy a lakosság oltása a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik-vakcinával, a háziorvosoknál AstraZeneca-oltóanyaggal folytatódik.

„A Magyarországon engedélyezett minden vakcina hatékony és biztonságos, az oltás elmaradása sokkal nagyobb kockázattal jár, mint az oltással együtt járó oltási reakciók”

– hangoztatta.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta:

bármelyik védőoltás beadása után előfordulhat, hogy a beoltott megfertőződik, de az oltás a töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét.

A vakcina beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat, a kézmosási és a maszkviselési kötelezettséget – hangsúlyozta.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy

„kifejezetten óvatosnak” kell lenniük azoknak, akiknek súlyos krónikus alapbetegségük van és a fertőzés szempontjából egyébként is kockázati csoportba tartoznak.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában