Ország-világ

2021.02.26. 11:12

Operatív Törzs: már a dél-afrikai vírusmutáns is itt van Magyarországon (videó)

Müller Cecília fokozottan kéri, hogy tartsuk be a járványügyi előírásokat, mert nagyon kemény időszak következik.

Forrás: Youtube / M1

Megkezdődött az utazási szabályok szigorítása

Az Operatív Törzs megkezdte az utazási szabályok szigorításának előkészítését. A döntésekről később tájékoztatnak – írja az Origo.

130-an nem viselték megfelelően a maszkot

130 személy szegte meg a maszkviselési szabályokat csütörtökön – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy 14 személy szegte meg a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön és a várókban.

Két kocsmát zártak be fél évre

Két vendéglátóhelyet zártak be. Az egyiket Kispesten, ahol szeszes italt fogyasztottak egy kocsmában. A másik eset Zsanán történt, ahol két vendég fogyasztott szeszes italt. Mindkét helyet hat hónapra zárták be. 422 személy szegte meg a kijárási tilalmat – mondta Kiss Róbert.

Egy 56 fős házibulit számoltak fel a rendőrök

Budapest 7. kerületében három helyszínen tartottak házibulit, 55 külföldit és egy magyart jelentettek fel – mondta Kiss Róbert. Továbbra is tilos gyűlést szervezni – tette hozzá.

Több mnt 6 ezer új házi karantén

62 rendőri intézkedés volt a tranzitálási szabályok megszegés emiatt – mondta Kiss Róbert. 6271 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában – mondta a rendőr alezredes.

Müller Cecília: roppant nehéz helyzetben vagyunk

Roppant nehéz helyzetben van Magyarország, és dinamikusan nő az új fertőzöttek száma. Exponenciálisan nőnek az adatok, és nagy valószínűséggel a mutáns vírusoknak nagy szerepe van – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon szigorúan be kell tartani az alapvető higiéniás szabályokat – tette hozzá.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

Erőteljesen fertőz a mutáns vírus

A meghaltak számának csökkentésében nagy szerepe van a védőoltásoknak – mondta Müller Cecília. Sokkal erőteljesebben fertőz a mutáns vírus – tette hozzá.

A kórházak terheltsége is nagyot nőtt

Müller Cecília arról is beszélt, hogy jelentősen nőtt az egészségügyi intézmények terheltsége. Az új típusú vírus sok esetben súlyosabb lefolyást ad a betegségnek – tette hozzá. Akit megszólítanak éljenek a védőoltás lehetőségével – mondta a szakember.

Nagyon nagy munkát végeznek a szakemberek az oltópontokon.

Újabb jelentős mennyiségű vakcina érkezett

Müller Cecília közölte, hogy tegnap 74 440 AstraZeneca, míg Modernából több mint 40 ezer érkezett. Kínából újabb 500 ezer adag víkcina érkezik. Nem hallottak olyan praxisról, ahol nem sikerült megszólítani az oltakozókat, és ebben nagy érdeme van a háziorvosoknak – tette hozzá.

Csak az egyéni és közösségi védelem vezet ki minket a járványból.

Már az első oltás után van védettség

Müller Cecília elmondta, hogy az oltóanyagok mindegyikénél mérnek már védettséget az első adag beadását követően. Mindez pedig elég ahhoz, hogy a halálos kimenetelt az adott személy elkerülje – tette hozzá.

Megjelent a dél-afrikai mutáns Magyarországon

Müller Cecília elmondta, hogy egy dél-afrikai mutánst sikerült kimutatniuk itthon. Erről a variánsról már bizton kijelenthető, hogy itt van. Ez a mutáns nehezebben kezelhetőek, és ellenállóbbak, így korábban megbetegedett személyeket is fertőz. Közölte, hogy a fertőződött személy olyan munkatárssal érintkezett, aki Zambiában járt.

418 főnél mutatták ki a brit mutánst

A brit mutáns esetében február 25-ig 418 főnél mutatták ki ezt a variánst. 34 főnél egyéb variánsokat mutattak ki, míg a cseh mutánst 9 főnél mutatták ki – mondta Müller Cecília.

A mutánsok ellen is jó a védőoltás

A brit mutáns esetében hosszabban zajlik a betegség, tovább tart a köhögés és a láz is – mondta Müller Cecília. Mindezek miatt tovább tart a vírus ürítése is – tette hozzá. A védőoltások a mutáns vírusokkal szemben is védenek.

Aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja az első védőoltását

Müller Cecília továbbra is arra kért mindenkit, hogy oltakozzon. Fel fogják gyorsítani ezt a folyamatot. Aki regisztrált, az húsvétra megkaphatja az első védőoltását – mondta a szakember.

Több fiatalt érint a betegség

Müller Cecília elmondta, hogy közösségi terjedés jellemző most az országban. A legtöbb fertőzöttet Budapesten, Debrecenben, és Szegeden regisztrálták. Területi és életkori tendenciák nem leírhatók. Több fiatalt érint a fertőzés, mint korábban – mondta Müller Cecília.

Gyorsan változik a járvány dinamikája

Müller Cecília elmondta, hogy az AstraZeneca vakcina esetében azon gondolkoznak, hogy módosítsák a beadási határidőket, és ezt meg is teszik a jövőben.

Nagyon gyorsan változik a járvány dinamikája, ezért két hétnél tovább senki nem lát

- mondta egy másik kérdésre. Hosszabb távra nem lehet érdemben nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában