Ország-világ

2021.03.11. 10:25

Gulyás: az oltásellenes félelemkeltésen emberéletek múlhatnak (videó)

A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés miatt egyesek nem oltják be magukat, és ezért akár meg is halhatnak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón.

Forrás: Facebook / Szentkirályi Alexandra

Az adatok azt mutatják, hogy a harmadik szakaszban van a járvány, szerdán több mint 8000 fertőzést regisztráltak, és a harmadik hullám a második hullám legnehezebb napjainál is nehezebb lehet – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón, és arra kérte az állampolgárokat, tartsák be az intézkedéseket, mert csak a kontaktusszám csökkentésével fékezhető meg a vírus.

A hosszú távú megoldást az oltások jelentik. Ezen a területen jó hírek vannak,

a beoltottak száma 1 millió 150 ezer fölött van, és 327 ezren már a második oltást is megkapták

– írja az Origo.

Az átoltottság ezzel az EU-ban a második legmagasabb, és az elmúlt napokban egyértelműen mi oltottunk a leggyorsabban az Unióban. Gulyás Gergely elmondta, lakosságarányosan már több mint 14 százalék a beoltottak aránya.

Újabb levelet ír Müller Cecília

Több százezer idős még nem regisztrált, annak ellenére, hogy a legtöbb regisztrált az idős korosztályból került ki – folytatta, hozzátéve: a tisztifőorvos azoknak is levelet fog írni, akik még nem jelentkeztek.

Gulyás Gergely arra kéri a baloldalt és különösen Gyurcsány Ferencet, hogy ne veszélyeztesse a magyar embereket a kínai oltás ellen történő hergeléssel.

Az oltásból ne csináljunk politikai kérdést – húzta alá. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar emberek több mint 50 százaléka kéri az oltást, Európában ez az arány 70 százalékhoz közelít.

Gulyás Gergely rámutatott, az elmúlt hetekben számtalan kérdés jelent meg a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. A kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában is, a kormányülés foglalkozott a vakcinaszerződésekkel.

Az eddigi beszerzésekkel kapcsolatban 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz vakcinabeszerzéseket, nincsenek titkok, ezek közérdekű adatok, ami erősíti a közbizalmat is.

Legyenek nyilvánosak az uniós szerződések

A miniszter hozzátette, a szerdai kormányülés foglalkozott a brüsszeli vakcinaszerződésekkel is, de Brüsszel megtiltotta, hogy ezeket a tagállamok nyilvánosságra hozzák. A magyar kormány képes az év első felében mindenkit oltani, ezért 2021 második felében csak akkor rendelnek plusz vakcinát, ha erre szükség van. A jelenlegi állapotok szerint 4 millió vakcina marad akkor is, ha minden 18 éven felüli magyar polgár beoltatja magát.

Minden vakcinát lekötött és megrendelt az ország, ami az első fél évre ütemezett teljes oltottságra vonatkozik

- jegyezte meg.

A teljes sajtótájékoztatót itt megtekinthetik:

Az EU bizottsága Gulyás Gergely szerint valótlan tájékoztatást ad a szerződésekről, ezt Magyarország visszautasítja, mert joga van tudni a polgároknak, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot. Úgy fogalmazott: Magyarország felszólítja a bizottságot, hogy ha ez a nyilvánosság nem sérti az orosz és a kínai gyártók érdekeit, akkor az ütemezéssel és a beszerzéssel kapcsolatos EU-s gyártók szerződéseit is tegyék nyilvánossá.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az EU bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól értesülnek először a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékozódásra panaszkodik, nem igaz.

Minden készletinformáció, a keleti és a nyugati gyártás is ide érkezik be először

- tette világossá.

Több mint 50 milliárdot fizetett ki a kormány

Gulyás Gergely a gazdaságról azt mondta, Magyarországon az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések sokak számára jelentenek nehézséget.

Ebben a helyzetben a kormány egyértelmű tette, senkit nem hagynak az út szélén, és a bértámogatást minden bezárással érintett területre kiterjesztették.

A miniszter elmondta, egész március hónapra biztosítják az ötvenszázalékos bértámogatást, és a bérleti díj fizetése alól is mentesülnek a szolgáltatók, ha állami vagy önkormányzati helyiséget bérelnek. A munkát terhelő járulékokat is elengedik – fejtette ki Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, a bértámogatásokat továbbra is időben folyósítják, mintegy 51 milliárd forint a megítélt támogatások összege, és 99 százalék fölötti arányban fizették ki a megítélt támogatásokat.

A miniszter mindenkit arra kért, tartsák be a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, bízhatunk benne, hogy a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és már van eszközünk a vírus legyőzésére az oltás révén. A miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy húsvétig minden idős embert be tudnak oltani, majd utána azokat a fiatalokat is, akik igénylik az oltást. Kitért arra is, hogy eddig félmillióval több embert oltottak be a keleti vakcináknak köszönhetően.

Így támadják Gyurcsányék a határon túli magyarokat

A miniszter kérdésre közölte, a DK nem létezett még, amikor a baloldal a külhoniak ellen ágált, például a tragikus 2004-es népszavazáskor, amit akkor is Gyurcsány vezényelt. A DK nem azért ágál, hogy ne kapjon senki jogosulatlanul oltást, hanem azért, hogy a karanténidőszak alatt felgyülemlett feszültséget hergelésre és politikai haszonszerzésre használja fel – fűzte hozzá. Gulyás Gergely szerint azoknak a feladata a baloldali feddhetetlenségi nyilatkozat megállapítása, akik ezt létrehozták. Czeglédy Csaba például jogerősen el lett ítélve, mégis elindul a baloldali előválasztáson.

Kitért arra is, hogy a lisszaboni szerződésnek megfelelve Magyarország szeretne normális kapcsolatokra törekedni.

A vírus elleni védekezés ügyében a lehető legjobb viszonyra törekszik Magyarország az Európai Unióval.

A Moderna-vakcina rendeléséhez kapcsolódó álhírekre vonatkozólag a bizottság megerősítette a hazug állítást, holott a magyar kormány nem utasított vissza vakcinát, csak az év második felére vonatkozó megrendelések még nincsenek napirenden – magyarázta.

Nem a lojális együttműködés elve szerint járt el, ezért az EU-bizottság legalább egy elnézéskéréssel tartozik Magyarországnak. Emiatt is szükséges a szerződések nyilvánosságra hozatala – állapította meg a miniszter. Beszámolt arról is, hogy az orosz és a kínai vakcina ára nyilvános: a Szputnyik ára 17 euró, a kínai oltóanyagból egy adag 31,5 euró, a két oltás 60 euró. Az uniós vakcinák árait az Európai Bizottság hozhatja nyilvánosságra.

Az ellenzék eltörölné a jelenlegi családtámogatási rendszert

Tudtuk azt, hogy a családtámogatási rendszer a jelenlegi formájában a legnagyobb támogatást adja, amelynek biztosítása az, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon. A baloldal ezeknek a támogatásoknak az elvételében érdekelt – közölte a miniszter. Kérdésre elmondta azt is,

egyelőre a kormány két hétre döntött a bezárásokról. Most március 22-nél távolabb nem látunk, a további intézkedéseket majd a következő kormányülésen tárgyaljuk meg

- mondta.

Szakértők szerint 60-70 százaléknál érhetjük el a nyájimmunitást, de ehhez még kell oltani – folytatta Gulyás Gergely, és hozzátette: ehhez ötmillió beoltottra van szükség. A miniszter arról is beszélt, hogy nagy eredmény, hogy teljes konszenzus volt az egészségügyi béremelésről a parlamentben. Milliós fizetésemelés is lehet az orvosoknál, és megszűnik a hálapénz – vélekedett Gulyás Gergely, emlékeztetve: az orvosok több mint 96 százaléka aláírta az új jogviszonyra vonatkozó szerződést.

727 olyan orvos van, aki nem írta alá a kontraktust, de azóta több mint négyszázan megtették ezt. Összesen mintegy háromszáz olyan orvos lehet, aki nem fogadta el az új jogviszonyt.

Szputnyikot kapott Gulyás

A miniszter kifejtette, hogy az oltási tervért a kormány felelősséget vállal, és a szakmai kérdésekben a szakemberek véleményét követik.

Egyértelműen a legidősebbekre a legveszélyesebb a vírus, ezért csak kevés kivétellel nem ők kapják az oltást.

Gulyás Gergely elmondta, az operatív törzs javaslatára oltják előbb az időseket. Az érettségi vizsga kapcsán közölte: az írásbeli május 3-án kezdődhet, a szóbeli pedig júniusban. A szóbeli érettségi megtarthatósága ugyanakkor még nem látható előre. Az érettségizőket a 18 évesekre vonatkozó vakcinaszabályok szerint csak Pfizer-vakcinával lehet beoltani, erről még nem született döntés.

A tavalyi vírushelyzetben megtartott érettségit sikerült lebonyolítani. Az idei időpontokkal kapcsolatban azt reméli a kormány, hogy addigra az oltottság is magasabb lesz, és a harmadik hullámot is legyőzzük. Az érettségi vizsgák konkrét formájáról az akkori fertőzöttségi helyzet szerint lesz majd döntés.

A kormánytagok és az operatív törzs oltása is megkezdődött, Gulyás Gergely elmondta, ő Szputnyik vakcinát kapott.

Ennek most nincs itt az ideje

A miniszter kitért rá: Matteo Salvinival és a lengyelekkel egyeztettek már egy európai jobboldali párt létrehozásáról. Azt is hozzátette: szélsőségekkel nem működnek együtt. Salvini fontos szövetséges, megmutatta, hogy a tengeren is meg lehet védeni a határokat, és a lengyelekkel is kiváló a kapcsolat.

Egyelőre a kormány nem a néppárti kilépéssel, hanem a vírus elleni védekezéssel van elfoglalva.

A miniszter azt is kifejtette, hogy a virágboltok március 22-ig nem nyithatnak ki. Ez alól csak a nőnap volt a kivétel. Nem igaz, hogy az elmúlt hétvégén nem volt tömeges oltás, hiszen csaknem 200 ezer embert oltottak be. Magyarországon adtuk be a közelmúltban a legtöbb vakcinát az unióban – hangsúlyozta Gulyás. 74 ezerből 16 ezren eddig megkapták az AstraZeneca vakcinát, és 500 ezerrel több vakcinát tudtunk beadni, mert – nem hallgatva a baloldalra – nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagot is lekötöttünk.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly decemberben 400 ezren dolgoztak távmunkában, azaz 150 ezerrel többen mint az azt megelőző egy évben. A munkáltató 17 ezer forinttal hozzájárul a munkavállaló költségeihez – tette hozzá.

Marad a szabad szülészorvos-választás

A kismamák szülész-nőgyógyász választásánál a kormány szempontjai egyértelműek és világosak. A hálapénzt sikerült kiirtani az egészségügyből. de biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szülhessen, akinél akar – húzta alá kérdésre a miniszter. Azok a hírek valótlanok – folytatta -, melyek szerint nem lehetséges, hogy egy magánorvos bemenjen egy kórházba az általa gondozott várandós anya szüléséhez, ezt az EMMI fogja koordinálni.

Március elsejével történt meg a magánegészségügy és a közegészségügy szétválasztása, az ezt megelőzendően elkezdett kezelések alapján egyértelmű, hogy az orvosok a szülést megelőző gondozások helyén vezethetik le a szülést.

Az új szabályozás Gulyás Gergely szerint minden tekintetben tisztább helyzet lesz, hiszen az államilag finanszírozott egészségügyből a paraszolvencia rendszerét kivezette. A szülészet terén volt a legnagyobb a probléma, de ez nem jelenti azt, hogy a szülés előtt álló nők jogai csökkennének. A miniszter beszámolt arról is, hogy szeptemberben Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban megkezdődtek a tervezések, biztonsági intézkedések. Azt még nem lehet tudni, találkozik-e a pápa és a kormányfő, illetve hogy ezeknek a találkozásoknak mi lehet a témája. – Tisztelettel várjuk Magyarországra a Vatikán képviselőit – mondta Gulyás.

Gulyás: Ez egy álhír!

Álhír, hogy a hazánkba érkező vakcinák 60 százalékát nem adták be. Kizárólag az ellenőrzés alatt álló oltóanyagokat nem alkalmazzák egy ideig, de a bevizsgálás után egyből beadják azokat is. Emellett minimális mennyiséget tartanak vissza a második oltásokhoz. Mivel már sok vakcina érkezik, kevés vakcina vár beadásra – mondta Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy

a jelenlegi főpolgármester leállította a több kerületet összekötő kerékpárút fejlesztést, de a kormány uniós forrásból megmenti a projektet.

Egy úgynevezett lineáris parkot hoznak létre, valamint egy Soroksárt Csepellel összekötő gyalogos kerékpáros hidat is építenek. Ez a budapesti kerékpárosok számára hasznos fejlesztés lesz

- mondta a miniszter.

A magyarországi árfolyam stabilizálásáért a jegybank felelős, jó eséllyel az infláció a normális keretek közt marad – rögzítette a vonatkozó kérdésre. – Reméljük, hogy a 3 százalékos infláció plusz-mínusz egy százalék tarthatóvá válik – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely újságírói felvetésre úgy fogalmazott, jó kérdés, hogy a baloldalnak hol a határa kormánypárti képviselők, miniszterek fenyegetésében. Gulyás arra kéri az ellenzéket, hogy ne ezekben a hónapokban hergeljék az embereket, hanem energiájukat a járvány elleni közös védekezésre fordítsák, hiszen ez méltatlan a pártokra és a Parlamentre nézve is.

A kormány visszautasítja, de a választási kampányban majd megvitatja a baloldal jogállamisággal kapcsolatos vádjait. Az ellenzék nyilatkozatai nem a demokratikus megegyezést és a jogállami vívmányok megtartását tükrözik.

Ez az egész unió érdeke

Kérdésre Gulyás közölte azt is: a Nyugat-Balkán gyengesége vonzza az embercsempész maffia tagjait. Az unió bővítésének az érdeke, hogy Szerbia tagsága valósággá váljon.

A szándék megvan, francia és holland akadály miatt ez most lelassult, de Magyarország ezért dolgozik, mert azzal természetesen könnyebb lenne a határvédelem, a migrációs nyomás kezelése.

A gondolkodás és a kulturális terror érvényesítése ezen a téren is káros. Az emberi méltóság sérthetetlen, ezt az EU tagállamainak garantálnia kell, de amit az EU ki akar követelni a tagállamok és a tagságra törekedő államok terén, a genderpolitika, LMBTQ témakörében, az nem azonos ezzel.

Úgy fogalmazott: nincs jelentősége a jogállamisági vádaknak az Európai Unióban, mert azoknak semmi közük a tényekhez.

Ezt rajtunk kívül a lengyelek, a csehek és most a szlovének is megtapasztalták, mert nem szimpatikusak a brüsszeli bürokratáknak. Gulyás Gergely elmondta, a magyar sajtó és a magyar bíróságok sem kevésbé függetlenek a németeknél. A miniszter szerint arról van szó, ha valaki nem osztja a brüsszeliek a gondolkodásmódját, minden alapot nélkülöző vádakat hoznak fel ellene.

A miniszter arról is beszélt,

Ha megkapják a Johnson and Johnson vakcinák az engedélyt, akkor azok a gyártás sebességének megfelelően érkeznek majd hazánkba.

Ebből a vakcinából csak egy oltást kell beadni és összesen 4 millió 360 ezer darabot kötöttünk le belőle.

A járványügyi korlátozások kapcsán a miniszter jelezte: versenyeket kizárólag zártkörűen lehet megrendezni, ha szabadtéren zajlanak a sportesemények, akkor csak zárt kapuk mögött lehetséges a megtartásuk.

Eddig senki nem halt meg az oltás után

Az oltások kapcsán jelezte: akik módosították regisztrációs adataikat, azokat a háziorvosaik értesítik. A regisztrációs adatok módosítására az [email protected] e-mailen van lehetőség.

Magyarországon nincs olyan beoltott, aki az első oltás után meghalt volna. Olyan beteg viszont van, aki az első oltás után kórházba kerül. Az oltások megfelelő garanciát nyújtanak a védettség terén, az oltottság fertőzés esetén is lényegesen enyhíti a tüneteket.

Az oltási igazolvány az első oltás után mindenkinek automatikusan jár, függetlenül a vakcinától.

A harmadik hullám berobbanásának ismeretében adtak választ a polgárok a nemzeti konzultáció koronavírus helyezettel történő kérdéseire.

Az adatokat később, a konzultáció végén fogják ismertetni, az eddigi kitöltési arányok jók, sikeres a konzultáció, több mint félmillió válasz érkezett be.

Arra kérik az Európai Bizottságot, tegyék lehetővé, hogy az uniós polgárok megismerhessék a vakcinák érkezésének ütemét. Gulyás Gergely emlékeztetett, a bizottság csak szavakban támogatja az átláthatóságot. Kérni fogják a bizottságot, minden részletet hozzanak nyilvánosságra a vakcina szerződésekből.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adómentességet, a járulékkedvezményt és a bértámogatást minden ágazatra kiterjesztették, amelyek a járvány indokolta lezárások miatt nehéz helyzetbe kerültek.

100 mandátum felett minden ajándék

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: messze van a jövő évi választás, de a kormány célja a választásokon a többség megszerzése.

Ehhez száz mandátum kell, ezt tűzik ki célul. Efölött minden ajándék.

A november 11-étől érvényes és március 8-ától két hétre szigorított lezárás a miniszter szavai szerint 0,1 százalékkal mérsékli a várt gazdasági növekedést hetente.

Gulyás Gergely az álláskeresőkről elmondta, tervezik az ő támogatásukat is, ugyanakkor a piaci igényekre tekintettel kell lenni. A szakképzésekre sokat fordított a kormány annak érdekében, hogy minél többen, egyre nagyobb eséllyel jussanak álláshoz.

Közölte továbbá: a magyar kórházakban – ha szükséges – a kórházi főigazgatóság dönthet az átvezénylésekről.

Jelenleg 8329 beteg van kórházban, 911 fő pedig lélegeztetőgépen. A koronavírusos betegek számára 13 244 szabad kórházi ágy van és 1918 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a fertőzés erősödése esetén.

A humán kapacitás is biztosított, de a következő hetekben akár 10 ezerrel is nőhet a betegek száma.

A magán egészségügyi ellátásban dolgozók is be tudnak kapcsolódni a vírus elleni védekezésbe, nehéz hetek várnak az orvosokra és az ápolókra – fogalmazott.

Nem lesznek ünnepségek március 15-én

A kormány azért nem döntött februárban a szigorításról, mert a Soros-blog által kérdezett időpontban a baloldal még nyitást követelt, ehhez képest a kormány felelősségteljes döntést hozott: a fertőzés adatainak romlásakor avatkozott közbe a korlátozó szabályokról.

A népegészségügyi központ minden nap nyilvánosságra hozza a koronavírus adatait, a halálozást, vidéki és budapesti bontásban, ezeket az adatokat kapja meg az Operatív Törzs is

- mondta.

Tavasszal gondot jelentett, hogy nem volt megfelelő teherszállító repülőgépe hazánknak – mondta a miniszter. Ezért vettek egy Airbus gépet, amit a Wizz Air üzemeltet. Ebben a beszerzésben nem volt közbeszerzés. A cég központja Magyarországon van, a menedzsment magyar, ezért indokolt, hogy ők üzemeltessék ezt a fontos gépet.

Szentkirályi Alexandra zárásként elmondta:

a március 15-i ünneplés idén elmarad. Csak az ünnepélyes zászlófelvonást tartják meg reggel nyolckor a Kossuth téren.

A Kossuth-díjak és a Széchenyi-díjak átadását későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozzák március 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában