Ország-világ

2021.03.24. 11:12

Müller Cecília: már közel 1,7 millió embert oltottak be (videó)

Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy megkezdődik a Paksi Atomerőmű és az MVM, valamint a MÁV és a BKK dolgozóinak oltása is.

Budapest, 2020. április 10. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. MTI/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, hogy 549 ember nem viselt maszkot kedden. A rendőr alezredes közölte, hogy 540-en a közterületen szegték meg a szabályt és 213 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. 303-an szegték meg a kijárási tilalmat. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy több mint 8 ezer hatósági házi karantént rendeltek el kedden.

Rendkívül jó hír, hogy már csaknem 1,7 millió embert oltottak be – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, a cél az, hogy minél nagyobb tömeget immunizáljanak. A járvány sajnos továbbra is erőteljesen zajlik – tette hozzá.

Nagyon magas a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévők száma, valamint nagyon sokan meghalnak – mondta Müller Cecília. A fertőződést és a kórházba kerülést meg kell akadályozni – tette hozzá. A legnagyobb erőfeszítést az egészségügyi intézmények végzik – mondta Müller. Már 37 ezer doboz favipiravirt rendeltek a háziorvosok – mondta a szakember.

Müller Cecília elmondta, hogy további lépésekkel centralizálják az erőket az egészségügyben. Ennek célja, hogy racionalizáltan lehessen az erőforrásokat beosztani. Egy új rendelet alapján az irányító megyei intézmények és a fővárosi centrumkórházak hatáskörei kiterjednek az illetékes terület összes egészségügyi körére. Így a szakrendelők és a háziorvosi rendszer is bekerülhet a nagy kórházak alá – ismertette Müller Cecília.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi az egész folyamatot. A rendkívüli leterheltséget a hatékonyabb védekezés felé lehet terelni ennek révén – mondta Müller. Az országos tiszti főorvos közölte, hogy zajlik az oltások beadása, de továbbra sincs elegendő oltóanyag – tette hozzá.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az oltóközpontok működése kiemelt tevékenység. Lehetőséget kaptak a racionalizált elosztásra a megyei irányítókórházak, ezenkívül 500 olyan önkéntes is jelentkezett, aki ki tudja egészíteni az egészségügyi személyzetet – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

Megkezdődik a Paksi Atomerőmű és az MVM dolgozóinak az oltása is, akik a kritikus infrastruktúrát üzemeltetik

– mondta Müller. Hasonló a helyzet a MÁV és a GYSEV járatain – tette hozzá.

A szennyvízben lévő koronavírus-örökítőanyag több helyen stagnál és csökken – mondta Müller Cecília. Mindezt folyamatosan vizsgálják, és bizakodó, hogy a járvány fokozódó emelkedése mérséklődhet. A 11. heti adatokat a 10. hetivel összehasonlítva jól látszik, hogy a fertőzöttek átlagéletkora 46 év maradt.

A fertőzöttek esetében a korcsoportok között nincs változás egy hét alatt.

Továbbra is a 40–49 éves korosztály a leginkább érintett.

Budapesten 18 százalékkal, míg Pest megyében 16 százalékkal diagnosztizáltak több beteget a 11., mint a 10. héten. A megyei adatok dinamikája alapján az látszik, hogy Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Veszprém megyében jelentősen nőtt az új betegek száma.

Müller Cecília elmondta, hogy szervezési feladatokkal, valamint önkéntesek bevonásával próbálják segíteni az egészségügyi ellátórendszert. Amikor pedig meghívást kapunk a védőoltásokra, akkor gondolkodás nélkül élni kell vele – tette hozzá. Müller arról is beszélt, hogy ma van a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja. A tüdővész a múlt század elején népbetegség volt. 2020-ban mindössze 389 fő betegedett meg ebben, közülük 13 esetben 14 év alatti gyermek volt. Mindezt az oltásoknak köszönhetően sikerült visszaszorítani. A legtöbb halálesetet ez a betegség okozta.

Többek között azért is oltanak a tuberkulózis ellen Magyarországon, hogy kevés fertőzött legyen – mondta Müller Cecília. Minden gyermek megkapja a BCG-oltást a születés után, így el lehet kerülni a halálos betegséget – tette hozzá. Pont ez a példa mutatja, hogy a koronavírus ellen csak a védőoltás segíthet.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon oltanak az esetek túlnyomó többségében.

Ha egy beteg nem tud mozogni, akkor csak a háziorvos mehet ki a beteghez, semmilyen más oltócsoport nem megy területre, így senkit ne engedjenek be.

Az újabb kínai és indiai vakcina is egy vektorvakcina, mindkettő az AstraZeneca oltóanyagára hasonlít – mondta kérdésre Müller Cecília. Egyelőre nem lehet tudni, mikor érkezik ilyen vakcina Magyarországra – tette hozzá. A lényeg, hogy minél több oltóanyag legyen az országban. A Jansen vakcinája április második felében érkezhet hazánkba – mondta kérdésre Müller Cecília. Azt nem tudja megmondani, mennyi adagot kapunk majd.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. április 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában