Ország-világ

2021.05.19. 11:09

Operatív Törzs: a fertőzöttek többsége az aktív korosztályból kerül ki (videó)

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján György István és Müller Cecília is megköszönte a házi orvosok védekezésben nyújtott munkáját.

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta, hogy már közel 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,7 millió fő a teljes védettséget is megszerezte. Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg – tette hozzá. „Levonulóban van a harmadik hullám, de hátra még nem dőlhetünk.”

Már több mint 5,1 millió ember regisztrált – mondta György István. Sokkal több vakcina van az országban, mint ahányan várnak oltásra – tette hozzá. Szólt arról is, hogy

a kormány a mai ülésén dönt arról, hogy milyen könnyítések lesznek, ha átlépjük az 5 millió beoltottat.

A kínai vakcinából bőven jut a kórházi oltópontoknak, a szakrendelőknek, és a háziorvosoknak. A készülő magyar vakcina is hasonló lesz a Sinopharmhoz – tette hozzá az országos oltási munkacsoport vezetője.

György István elmondta, hogy több orosz vakcina nem fog érkezni, így aki Szputnyik oltást szeretne, az minél hamarabb foglaljon időpontot. A szakember arról is tájékoztatott, hogy 199 ezer első körös Pfizer-vakcinát adnak ki a tájékoztatóval egy időben időpontfoglalásra, de SMS-t már nem fognak küldeni – tette hozzá.

György István elmondta, hogy a jövő heti Pfizer-szállítmányból is lesz internetes foglalási lehetőség. Nem lesz külön oltási akció a 16-18 éveseknek, és ők is foglalhatnak időpontot az oltásra.

Magyarország a 16-18 évesek oltásában is messze az unió előtt jár, már 120 ezren regisztráltak közülük.

György István szólt arról is, hogy Magyarország példátlan oltási tempót diktál Európának, és ez a szervezettségnek is köszönhető. „A korlátozásokat és a félelmeket magunk mögött hagyhatjuk.”

Kiss Róbert rendőr alezredes elsőként arról tájékoztatott, hogy szerdától megváltoznak az Ausztriába belépés feltételei. Magyarország az alacsony fertőzöttségi kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy aki rendelkezik 72 óránál nem régebbi PCR-tesztttel, vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel, vagy két koronavírus-elleni védőoltással, az karanténkötelezettség nélkül beutazhat. Aki csak egy dózist kapott, de már eltelt 22 nap, az karanténkötelezettség nélkül beléphet- tette hozzá.

379 ember nem viselt maszkot kedden – mondta a rendőr ezredes. 24 órára módosult a kijárási tilalom, így jelentősen csökkent a rendőri intézkedések száma – tette hozzá. A rendőrök egy V. kerületi motelben intézkedtek 14 fővel szemben.

Országosan mindösszesen 50 személlyel szemben intézkedtek.

Továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok – mondta Müller Cecília. A gyógyult betegekhez képest csupán csak ötöde az aktív fertőzöttek száma – tette hozzá.

A járvány nagy tempóban mérséklődik

– ismertette Müller.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy jellemzően az összes fertőzött között 5 százalék volt azok aránya, akiknek nem volt semmilyen betegségük és később életüket vesztették. Éppen ezért a továbbiakban is nagyon fontos az egyéni védelem, így az a legfontosabb, hogy mindenki vegye fel az oltást.

Gondolni kell a jövőre, és egyetlen kórokozó sem tűnik el – mondta Müller.

Az országos tisztifőorvos szerint akik védtelenek, azoknak van esélye a fertőződésre.

Bár hétről hétre látják a kedvező adatokat, így egy hét alatt 25 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, de azt is látják, hogy a fertőzöttek elsősorban az aktív korosztályból kerülnek ki.

Müller Cecília szólt arról is, hogy legmagasabb arányban a 40-49 évesek vannak az új fertőzöttek között, közel 20 százalékkal. Egyértelmű, hogy az aktív munkaképes korú lakosság körében terjed a betegség.

Budapest és Pest megyében azonosították az új fertőzöttek 27 százalékát, míg a legkevesebb új esetet Nógrádban, Somogyban és Tolna megyében azonosították – mondta Müller Cecília. A legnagyobb csökkenés az új fertőzöttek számában, mintegy 50 százalékos, Zala megyében volt, 47 százalékos csökkenés volt Bács-Kiskun megyében. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében egy picit nőtt az új fertőzöttek száma, de góc ott sem alakult ki – tette hozzá a főorvos.

Müller Cecília szólt arról is, hogy

nagy köszönet illeti a háziorvosokat a védekezésben.

A védőoltások beadásában is hatalmas segítséget nyújtottak – tette hozzá.

Több kérdést is kaptak a szakemberek az úszóoktatással kapcsolatban, amelyről Müller Cecília elmondta, hogy az oktatóknak és a gyereket vivő szülőknek is védettségi igazolvány kell.

A tájékoztató végén egy kérdésre válaszolva a tiszti főorvos úgy reagált, továbbra is szükség van vérplazmára a korábban már a fertőzésen átesettektől.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában