Járvány

2020.02.27. 17:09

Körlevélben kérik, ne szervezzenek iskolai kirándulásokat fertőzött területekre

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az általános iskolák, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a felsőoktatási és szakképzési intézmények figyelmét hívja fel, tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Körlevélben is kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a napokban az általános iskolákat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a felsőoktatási és szakképzési intézményeket, hogy ne szervezzenek kirándulásokat az új típusú koronavírus által fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

„Felhívjuk a figyelmet, hogy ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató, diák vagy tanár fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Ha valaki magán vagy gyermekén tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát” – hangsúlyozta közleményében az ITM.

Hozzátették, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06 80/277-455-ös vagy 06-80/277-456-os zöldszámai is várják a hívásokat.

Mindkét tárca arra kéri az oktatókat, jelezzék az intézményvezetésnek, ha olyan tanulóról, hallgatóról tudnak, aki iskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, és küldjék haza a diákot.

A szakképzésben tanulók szüleit arra kérték, hogy gyereküket két hétig ne engedjék iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban vagy más fertőzött területen járt. „Kérjük, hogy erről értesítsék az iskolát! Ilyen esetben a tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető” – fűzték hozzá.

Az egyetemi és szakképzési kollégiumoktól is azt várják, hogy a megelőzés érdekében diákjaik között mérjék fel, van-e olyan, aki fertőzött területen járt. Ha igen, gondoskodjanak elkülönítéséről, küldjék haza az érintett tanulót, hallgatót, tájékoztassák teendőiről a tünetek észlelésekor.

Az intézményekben dolgozók figyelmét is felhívták a higiéniai szabályok fokozott betartására, elsősorban a rendszeres és alapos kézmosás fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában