szeviép-ügy

2019.12.19. 15:21

Kizártnak tartják, hogy a bírók ne ismerték volna egymást

Ha kizárási okot érzékel egyikük, az elnökének köteles jelenteni az esetet, ebben az esetben azonban ez nem történt meg – mondta a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája.

A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bíráját kérdezték, hogy milyen következményei lehetnek a bírákra nézve a Szeviép-ügyben hozott felmentő ítéletnek, illetve az ügyben napvilágott látott, bírói korrupcióra utaló híreknek – szemlézte a Pesti Srácok cikkét a Mandiner.

Dr. Völgyesi Miklós a portálnak kifejtette: az OBH elnöke első lépésként megtette azt, ami a kötelessége és vizsgálatot rendelt el. Hozzátette azt is, hogy az igazságszolgáltatás közvéleményt felháborító ítéletei abból adódnak, hogy

többen a törvénytől függetlennek érzik magukat, pedig az alaptörvény, a bírók jogállását rendező törvény tilt mindenféle politikai tevékenységet.

Ha egy bíró olyan magatartást tanúsít, mely alapján politikai érdekkörökhöz tartozik, felveti vele szemben az alkalmasság kérdését.

A bírónak ugyanis függetlennek kell lennie

a viselkedésük is normákhoz szabott, ennek a külső korlátja pedig maga a törvény, mely szabályrendszert állít eléjük – magyarázta a nyugalmazott tanácsvezető bíró.

Völgyesi azt is elmondta a Pesti Srácoknak, hogy amint meghallotta, hogy Nové Ágnes bírónővel kapcsolatban milyen információk láttak napvilágot, kizártnak tartotta, hogy a bírói tanácsban részt vevő három nő ne ismerné egymást. Ez azért nagyon fontos, hiszen

ha kizárási okot érzékel egyikük, az elnökének köteles jelenteni az esetet, ebben az esetben azonban ez nem történt meg.

Súlyos következményei lehetnek az ilyen eseteknek – hívta fel rá a figyelmet Völgyesi.

Nem lehet nem komolyan venni, ha egy bíró esetében a pártatlanság, tisztesség sérülését nem jelentik. Akár a házastárs – ahogy jelen esetben is történt – akár közeli családi kapcsolat révén érintett egy bíró, aki tud róla, köteles jelenteni – vélekedett a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácsvezető bírája.

Ha, és amennyiben beigazolódik a törvényes rendben lefolytatott vizsgálat eredményeként, hogy a legalapvetőbb kötelezettségeket megszegték az eljáró bírók, akkor legyenek meg a következményei, legrosszabb esetben kérni lehet a felmentésüket a köztársasági elnöknél. Ez a korrekt eljárási rend – jelentette ki Völgyesi hozzátéve, hogy

ha nem lesznek meg az ügy következményei akkor ne is beszéljünk jogállamiságról.

A bíróságokba vetett közbizalom megrendítésére alkalmasak ezek a jogsértések, ezért a bíróságba vetett bizalmat kell helyreállítani, ez az OBH vezetőjének a legfontosabb feladata – zárta gondolatait Dr. Völgyesi Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában