Frissítve

2019.12.09. 12:40

Kitört egy vulkán Új-Zélandon, öten meghaltak (videó)

Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon, a rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a természeti csapásban legalább öt ember meghalt, és kétszámjegyűre tehető az eltűntek száma.

This handout photograph courtesy of Michael Schade shows the volcano on New Zealand's White Island spewing steam and ash moments after it erupted on December 9, 2019. - New Zealand police said at least one person was killed and more fatalities were likely, after an island volcano popular with tourists erupted on December 9 leaving dozens stranded. (Photo by Handout / Michael Schade / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MICHAEL SCHADE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE

Forrás: AFP / Handout

Fotó: Michael Schade

John Tims rendőrségi parancsnok szerint továbbra sem világos, hogy pontosan hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el – nem lehet velük felvenni a kapcsolatot -, de korábbi hírekkel ellentétben nem százan, hanem legfeljebb ötvenen voltak a tűzhányón vagy körülötte, amikor kitört. Az ausztrál média értesülései szerint 24 ausztrál volt a szigeten.

Tims azt mondta, hogy

18 túlélőt menekítettek ki a szigetről, és többségük megsérült, egyesek komoly égési sérüléseket szenvedtek. Mind a halottak, mind a sérültek és az eltűntek között vannak új-zélandiak és külföldiek egyaránt.

Egyesek közülük turisták, akik a világ egyik legnagyobb óceánjárójaként számon tartott Ovation of the Seas hajóval érkeztek, amelyet Royal Carribbean International vállalat működtet.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre, Aucklandtől 270 kilométerre található Fehér-sziget – maori nyelven Whaakari – tűzhányója helyi idő szerint vasárnap délután, 2.11-kor tört ki. Brad Scott vulkanológus jelentősnek minősítette a vulkánkitörést. A tűzhányó fölé 3,6 kilométeres a gőz- és hamufelhő emelkedett.

Füstöt ereget a fehér-szigeti vulkán, miután kitört az új-zélandi Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre található tűzhányó 2019. december 9-én. A turisták által látogatott, lakatlan szigeten több kiránduló eltűnt és megsérült. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel.
Fotó: George Novak / MTI/EPA/New Zealand Herald

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség egyik a vulkán peremén elhelyezett kameráján látszik, amint a kitörés előtti órában turisták ereszkedtek le a peremről a folyton gőzölgő, kifli alakú kráterbe. A kitörés előtt 11 perccel egy csoport – az emberek parányi pöttyöknek látszanak a hatalmas vulkánhoz képest – tartózkodott közvetlenül a kráter pereménél, és egy perccel a kitörés előtt a kijelölt turistaösvényen haladva távolodott onnan.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=1TMdmMKSAyU&feature=emb_logo

John Tims szerint a szigeten a helyzet még mindig „instabil”, és jelen pillanatban túl veszélyes lenne a rendőrségnek vagy a mentőcsapatoknak a szigetre menniük, de mihelyt megtehetik, odamennek.

A GeoNet az ötfokozatú riasztási skálán négyes szintre emelte a veszély mértékét, majd hármasra csökkentette, mivel a tűzhányó aktivitása rövid idejű volt, és a kitörés után nem fokozódott.

Hírügynökségek szerint

felvetődik a kérdés, hogy miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték.

A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek. Brad Scott felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztási szintet gyakran megemelik, majd kitörés híján csökkentik. Korábban nem fordultak elő súlyosabb incidensek az odalátogató turistákkal.

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés. Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is volta: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban.

Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér gőzös füst gomolyog.

 

Borítókép: kirándulóhajóról fényképezik az új-zélandi vulkánkitörést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában