vörös riasztás

2018.01.22. 10:37

Kitöréssel fenyeget a legaktívabb Fülöp-szigeteki vulkán

Hatalmas hamufelhőt és szürke füstcsíkot bocsátott ki a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja hétfőn, emiatt a hatóságok megemelték a térségre érvényes riasztás szintjét.

Motorists travel on a highway as Mount Mayon shot up a giant mushroom-shaped cloud as it continues to erupt near Camalig town, near Legazpi City in Albay province, south of Manila on January 22, 2018. A giant mushroom-shaped cloud shot up from the Philippines' most active volcano on January 22, witnesses and officials said, darkening the skies and raining ash on surrounding communities where tens of thousands have fled an impending eruption. / AFP PHOTO / STR

Forrás: afp

A Mayon vulkán kráteréből tíz kilométeres magasságba emelkedett a hamufelhő. Oldalán két helyen láva tört fel 200, illetve 500 méteres magasságba. Az országos katasztrófavédelem egy Twitter-üzenetben tudatta, hogy a riasztás szintjét egy fokkal magasabbra, a négyesre emelte.

Ez azt jelenti, hogy napokon belül veszélyes vulkánkitörés lehetséges. A hatóságok a veszélyeztetett övezet nagyságát növelték, most már 8 kilométeres sugarú körre terjesztették ki a tűzhányó körül. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Szakértők ezúttal is heves kitöréstől tartanak néhány héten vagy akár napon belül.

Az első regisztrált kitörés 1616-ban volt, a legsúlyosabb pedig 1814-ben: akkor 1200 ember halt meg, és a vulkánból kifolyó láva maga alá temette Cagsawa városát, templomának harangtornya ma is kiemelkedik a földből. Legutóbb 2014-ben tört ki a vulkán, akkor is emberek ezreit kellett elköltöztetni a környékéről.

Borítókép: Az élet nem állt le, hiába borítja hamufelhő az eget 2018. január 22-én

AFP PHOTO / STR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában