Sztojka Iván szabadlábon

2018.07.25. 14:44

Kiszabadult a börtönből a Cozma-gyilkosság egyik elítéltje

Az enyingi férfit egy szemtanú látta egy új BMW-vel furikázni.

Veszprém, 2010. február 6. Emlékezõk mécsest helyeznek el Marian Cozmának, a tavaly februárban meggyilkolt román sportolónak a fényképe elé a Veszprém Aréna elõtti parkban, ahol felavatták Marian Cozma emlékmûvét, Mihály Gábor szobrászmûvész bronz mellszobor alkotását. MTI Fotó: Kovács Tamás

Titokban hagyta el a szombathelyi börtönt múlt héten Sztojka Iván – értesült a Bors.

A férfit Marian Cozma román válogatott kézilabdázó meggyilkolása miatt ítélték el harmadrendű vádlottként, de megrövidítették a büntetését. Cozmát 2009. február 8-án késelték halálra a Patrióta nevű veszprémi szórakozóhelyen. A 26 éves sportolót Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven.

Sztojkát először 20 év fegyházra ítélték, de másodfokon csak 8 évet kapott testi sértés kísérletéért. Végül a Kúria 2012-ben, jogerősen 13 évre ítélte.

Kimondták: abban, hogy Raffael Sándor – aki 18 év fegyházat kapott – meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt: Raffael akkor szúrta le Cozmát, amikor ő a falnak szorulva védekezett Sztojka és Németh Győző összehangolt támadása ellen. Sztojka kétszer bele is rúgott a már földön fekvő, halálos sebet kapott emberbe. Sztojka egy házaspár megölése kapcsán is gyanúsított lett, de a nyomozást megszüntették.

Fotó: Bors Online

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a Borsnak nem erősítette meg a szabadulás tényét, ezt írták: „Bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így erről sajnos nem áll mó­domban tájékoztatást adni.”

A Bors megtalálta azt az ügyvédet, aki annak idején a Cozma családot képviselte a tárgyalásokon. Dr. Helmeczy László szerint Sztojka jó magaviselete miatt távozhatott. dr. Keresztúri Mónika, Sztojka Iván védőügyvédje pedig így nyilatkozott a portálnak: „Múlt csütörtökön tartották Sztojka Iván meghallgatását a börtönben, és

kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta”

– mondta.

Sztojka Iván. Forrás: Bors Online

A Borsnak névtelenül nyilatkozó szemtanú szerint Sztojka és családja a szabadulás után még aznap megtartották a szabadulóbulit Enyingen.

„Sztojka azóta jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Új BMW-je is van. Járt Pesten, Siófokon, jól érzi magát”

– mondta.

Ha a börtönből ki is jutott, kötelezettségeitől nem szabadult meg Sztojka: mint a Bors írja, Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kér a gyilkosoktól. Ebből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett, aminek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba, noha utóbbi kettőt csak testi sértésért ítélték el – kötelezték.

Marian Cozma
Fotó: Bors Online

Ebből a pénzből fejenként 42,2 millió forint esik rájuk. De aztán a bíróság új ítéletet hozott, amiben 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. A Cozma család ügyvédje a portálnak elmondta, hogy a mai napig nem láttak egy fillért sem.

Borítóképünkön emlékezők mécsest helyeznek el Marian Cozma fényképe elé a Veszprém Aréna előtti parkban, ahol felavatták Cozma emlékművét.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában