Minority Safepack

2018.02.14. 18:56

A kisebbségvédelmi kezdeményezés támogatására buzdít a református egyház

A Minority SafePack, azaz a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírására buzdít a Magyarországi Református Egyház (MRE) elnöksége – közölte az MRE kommunikációs szolgálata szerdán.

„Az MRE elnöksége kéri, hogy a kezdeményezés aláírásával segítsünk együtt az elszakított területeken élő magyarságon” – írták.

Úgy fogalmaztak: „Nekünk csak egy aláírás, a kisebbségek számára azonban reménysugár a Minority SafePack, ugyanis a kezdeményezés jelenleg az egyetlen olyan eszköz, amely segíthet abban, hogy a nyelvi és etnikai jogaik gyakorlásában akadályozott, hátrányosan megkülönböztetett nemzeti kisebbségek számára az Európai Unió védettséget biztosítson.”

A közlés szerint a határon túl élő magyar embereket és közösségeket számtalan jogsértés éri. Az Európai Unióban egyelőre nincs átfogó kisebbségvédelmi szabályozás, pedig nagyjából 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez. Egész Európát tekintve – a 47 államban – összesen 340 történelmi kisebbség él, létszámuk meghaladja a 100 milliót, vagyis minden hetedik európai polgár valamely történelmi kisebbség vagy etnikum tagja.

A Minority SafePack célja, hogy az Európai Bizottság fogadjon el konkrét jogi szabályozást a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. „Ha a kezdeményezés nyomán elegendő mennyiségű aláírás gyűlik össze, az segíthet a határon túl élő magyar testvéreink helyzetén” – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a szervezőknek 2018. április 3-ig kell összegyűjteniük legalább egymillió aláírást hét uniós tagállamból. A kezdeményezéshez papíron, illetve online is lehet csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában