Járvány

2021.03.01. 16:35

Kína 400 ezer adag vakcinát juttat Afganisztán részére

Kína 400 ezer adag, koronavírus elleni oltóanyagot szállít Afganisztánnak – jelentették be afgán tisztségviselők a kabuli kínai nagykövettel tartott találkozójuk után hétfőn. A Sinopharm készítményéből érkező szállítmány lendületet adhat az oltókampánynak Afganisztánban, ahol a múlt héten kezdték el az új típusú koronavírus elleni vakcinázást.

Az afgán egészségügyi minisztérium immunizációs programjának vezetője, Gulam Dasztagir Nazari a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a Kínában gyártott Sinopharm-vakcina használatát jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet, de egyelőre nem világos, mikor érkezik a szállítmány Afganisztánba.

Eddig valamivel több mint 12 ezer egészségügyi dolgozó kapott oltást Afganisztán 34 tartományában – tette hozzá Nazari.

A biztonsági erők tagjainak beoltása is megkezdődött egy névtelenséget kérő másik tisztségviselő szerint.

Az afgán kormányzati erők tagjai egyre erősebb támadásoknak vannak kitéve szeptember óta, amelyekért a tálib felkelőket okolják. A két fél között akkor kezdődtek meg Katarban az amerikai közvetítéssel tető alá hozott béketárgyalások. A tálibok nagyrészt tagadták felelősségüket az erőszakos események számának megnövekedésében, és azt is kijelentették, hogy támogatják a koronavírus elleni oltási kampányt.

Afganisztán eddig már 500 ezer adag AstraZeneca-vakcinát kapott Indiától, ami lehetővé tette, hogy elindítsák a tömeges oltást múlt kedden.

Afgán egészségügyi tisztségviselők közölték, hogy a fejlődő országok oltóanyaghoz való hozzáférésének javítását célzó COVAX program az ország 38 milliós lakosságának 20 százaléka részére fogja biztosítani a vakcinát.

Afganisztánban 55 733 koronavírus-fertőzöttet és 2444 halottat tartanak nyilván a járványban, de szakértők szerint a hivatalos számok jóval alacsonyabbak lehetnek a valóságosnál a harcok sújtotta országban, az alacsony tesztelési arány és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való igen korlátozott hozzáférés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában