Egészséges alapokon

2019.03.14. 22:16

Kilép az Európai Néppártból a szlovén SDS, ha kizárják a Fideszt

Akkor inkább külön szövetséget alakítanak Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

A Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és külön szövetséget alakít Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amennyiben a Fideszt kizárják az európai kereszténydemokrata-konzervatív erőket tömörítő EPP soraiból – közölte a Demokracija című szlovén hetilappal csütörtökön Branko Grims, az SDS egyik vezető tisztségviselője.

„Nem fecsérelhetünk egy percet sem egy olyan csoportra, amely kiutasítja vagy kilöki Orbánt a soraiból” – hangsúlyozta.

Hozzátetette: egy ilyen forgatókönyv esetén az SDS egy új politikai csoportosulást keres majd magának Orbán Viktorral a visegrádi négyek keretében.

„A visegrádi csoportnak saját nézetei vannak, és úgy vélem, ezek a nézetek az egyedüli egészséges alapjai az Európai Unió (EU) hosszú távú jövőjének”

- mondta Grims.

Hozzátette, hogy

nincs jövője annak EU-nak, amelyet az a globalista Emmanuel Macron francia elnök körvonalaz, aki támogatja a könnygáz bevetését mozgássérültek ellen, illetve annak az Európának, amelynek az erőltetett multikulturalizmus, a marxizmus és az LMBT-kultúra megteremtése a célja.

Branko Grims kifejtette, hogy az EPP-n belül működő baloldali erők ki akarnak zárni, de legalábbis kiszorítani pártcsaládon belül mindent, ami jobboldali, hogy aztán egy ilyen EPP-t csatlakoztassanak a baloldali blokkhoz, élén a szocialistákkal.

Az EPP szlovén tagpártjai közül a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) is ellenzi a Fidesz kizárását, a valamivel liberálisabb Új Szlovénia (NSi) azonban a Fidesz-tagság felfüggesztését támogatja.

Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja kilenc országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában