Ország-világ

2021.11.10. 07:20

Két nagyobb migránscsoport átszakította a kerítést és átjutott a lengyel határon

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a fehérorosz-lengyel határon, és átjutott Lengyelország területére – közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség. A rendőrség később bejelentette: az utóbbi 24 órában több mint ötven embert elfogtak és őrizetbe vettek Bialowieza település közelében.

Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 9-én. Az elõzõ nap a lengyel határnál összegyûlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erõszakkal áttörni a határvédõ kerítésen, hogy bejusson az Európai Unió területére.

Forrás: MTI / EPA / BELTA

Fotó: Leanyid Scseglov

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este ledöntötte a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Korábban még azt közölték, hogy egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.

A rendőrség reggeli közlése szerint néhány illegális határátlépőt még keresnek.

Feszült a helyzet – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a közszolgálati rádióban, rámutatva, hogy míg két napja még egy nagyobb migránscsoport kísérelte meg áttörni a határt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében, újabban több kisebb csoport próbál meg egyszerre, több helyen behatolni lengyel területre. A miniszter azt is állította, hogy a fehérorosz hatóságok fenyegetik a bevándorlókat, és ezzel kényszerítik őket a határ áttörésére.

A Fehéroroszországgal szomszédos euróai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb áttöréssel próbálkoznak majd. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában