Vakáció, ami az összetartozásról szól

2018.08.10. 17:34

Két csobbanás közt magyarul tanulnak a kárpátaljai gyerekek

Rétvári Bence kétszáz ukrán nemzetiségű diákot köszöntött ma az Országházban, akik korábban a zánkai Erzsébet-táborban nyaraltak.

Budapest, 2018. augusztus 10. Közös képet készít egy kislány Rétvári Bencével, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárával a kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségû gyerekek köszöntésén az Országház Vadásztermében 2018. augusztus 10-én. A kétszáz gyermek a zánkai Erzsébet-táborban vakációzott. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken köszöntötte a magyarul tanuló mintegy kétszáz, ukrán nemzetiségű diákot a Parlamentben, akik itt tartózkodásuk utolsó napját Budapesten töltötték. A diákok kísérő tanáraikkal együtt vasárnap érkeztek, és a héten a zánkai Erzsébet-táborban nyaraltak. A többségében 10-14 éves fiatalok negyven településről származnak, a legtöbben Beregszászról, Királyházáról, Kovászóról és Ungvárról. Mintegy ötven gyerek beszél folyékonyan magyarul.

Rétvári Bence az ünnepségen azt mondta, eddig több mint egymillióan részesültek az Erzsébet-program valamely előnyéből. Közülük a legtöbben diákok voltak – csak idén nyáron mintegy 130 ezer fiatal vesz részt napközis vagy ottalvós Erzsébet-táborban –,

de nagycsaládosok, fogyatékos gyermekeket nevelő intézményekben dolgozók és nyugdíjasok is sok támogatást kaptak

– tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b) kárpátaljai, magyarul tanuló, ukrán nemzetiségű gyerekek között az Országház Vadásztermében 2018. augusztus 10-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Rétvári Bence kiemelte: a magyarok számára különösen megtisztelő és örömteli, hogy olyan Kárpátalján élők vesznek részt a programban, akik azt feltételezik, hogy a felmenőik magyarok voltak. A táborban bővülnek ismereteik a magyar nyelvről – mondta.

Hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a segítségére lesz azoknak, akik újra meg szeretnék erősíteni a magyarságukat, bárhol is éljenek a világban.

Azt mondta, reméli, a jelenlévők megtapasztalták, hogy jó a magyarok közösségébe tartozni, és arra buzdította őket, hogy minél inkább sajátítsák el a magyar nyelvet.

A nyáron Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeznek fiatalok a magyarországi Erzsébet-táborokba. Így az idén összesen csaknem 2500 határon túli gyerek vakációzhat a Balaton partján.

Borítókép: közös képet készít egy kislány Rétvári Bencével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkárával az Országház Vadásztermében 2018. augusztus 10-én.

Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában