parádé

2021.07.14. 23:08

Katonai díszszemlét tartottak Franciaország nemzeti ünnepén

Ismét nagyszabású katonai díszszemlét tartottak a párizsi Champs-Élysées sugárúton szerdán a francia nemzeti ünnep alkalmából, miután tavaly a parádé a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A Bastille 1789-es ostromának és a francia forradalom kezdetének évfordulója alkalmából tartott július 14-i díszmenetet Emmanuel Macron köztársasági elnök vezette fel, aki egy nyitott tetejű katonai járműben hajtott végig a világhírű sugárúton. A parádét a Patrouille de France, a francia légierő műrepülőegysége nyitotta meg a francia trikolór színeit festve Párizs egére.

A biztonsági erők mintegy ötezer tagja vett részt az idei felvonuláson.

Különösen nagy méltatást kapott a Takuba fedőnevű alakulat, amely az afrikai Száhel-övezetben küzd a terroristák ellen.

Az ünnepségek apropóján Macron mindenekelőtt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben tett erőfeszítéseket igyekezett elismeréssel illetni, valamint a normalitáshoz történő apránkénti visszatérés reményét előtérbe helyezni.

Bár a díszszemle idén is a hagyományos rendet követi, mégis voltak korlátozások. A nézőknek maszkot kellett viselniük, illetve oltási igazolvánnyal kellett rendelkezniük. Korlátozták a helyszíneket is. A parádét egy több mint száz fiatalból álló kórus előadása zárta.

Az ünnepségekre árnyékot vetett, hogy rendőrök tucatjai könnygázzal voltak kénytelenek oszlatni a francia fővárosban egy hatóságilag nem engedélyezett tüntetést.

A résztvevők Macron azon terve ellen tiltakoztak, miszerint oltási igazolványt vagy negatív PCR-tesztet követelnének meg augusztustól azoktól, akik étterembe, szórakozóhelyre vagy moziba szeretnének menni.

Macron hétfőn jelentette be, hogy az új intézkedések keretében kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást az egészségügyi dolgozók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában