Ország-világ

2021.05.18. 17:20

Karikó Katalin átvette a Közmédia Év Embere Díját

Bár már tavaly decemberben neki ítélték oda, de csak kedden tudta átvenni személyesen a Közmédia Év Embere Díjat Karikó Katalin Papp Dánieltől, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától.

Forrás: MTVA

A szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus-járvány elleni legmodernebb vakcinát, ezért a közmédia kuratóriuma 2020-ban neki ítélte oda elsőként a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjat – közölte az MTVA.

A díjazott egy porcelán emlékplakettet kapott és az ő portréja díszíti az MTVA-székház egyik folyosójának falát is.

„A díj alapításával az volt a cél, hogy a közmédia is megmutassa, kik azok a személyek, akik mindenképp elismerésre méltóak. Karikó Katalin olyat tett le az asztalra, amely nemcsak Magyarország, hanem az egész világ szempontjából rendkívül fontos” – idézi a közlemény Papp Dánielt.

„Mindig elámulok azon, hogy milyen nagyságokkal említik a nevem egy lapon. Jólesik az elismerés, de legjobban mégis az emberek levelei érintenek meg, amikben leírják, számukra mit jelent a vakcina”

- fogalmazott Karikó Katalin.

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda útjai gyártóbázisán 2021. május 18-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA hagyományteremtő céllal hozta létre az elismerést. A Közmédia Év Embere Díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre és nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire. A 2020-as évet meghatározta a koronavírus-járvány, így az elismeréssel Karikó Katalin biokémikust díjazták, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni egyik oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában