Ország-világ

2020.12.18. 17:04

Jövőre alacsonyabb áfa mellett lehet új otthonhoz jutni (videó)

Az új építésű lakások áfája ismét 5 százalék lesz 2021-től, akik csokkal vásárolnak, ezt is visszaigényelhetik – mondta a Facebookra feltöltött videójában Novák Katalin.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Január elsejével indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja – mondta el közösségi oldalán közzétett videójában Novák Katalin családügyi miniszter. A program egyik eleme az új építésű ingatlanok áfájanak újbóli 5 százalékosra való leszállítása. A kormány már korábban is élt ezzel az eszközzel, 2016–2019 között szintén ötszázalékos volt az új otthonok áfája. A lakások áfája idén 27 százalék volt,

2021-től viszont ismét 5 százalékra csökkentik, sőt akik a csokot használják ingatlanvásárláshoz, még ezt is visszaigényelhetik, tehát teljesen áfamentesen juthatnak az új otthonukhoz.

Novák Katalin videója alapján két feltétele van az áfacsökkentés igénybevételének, az egyik, hogy 2021. január 1-je után vásároljunk, a másik pedig, hogy ha új lakást veszünk vagy építtetünk, az ne legyen nagyobb területű 150 négyzetméternél, házak esetén pedig 300 négyzetméter a felső határ.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában