elismerik a jogsértést?

2019.07.30. 21:17

Jó irányba halad az úzvölgyi katonatemető ügye

Egyre több román állami szerv mondja ki, hogy jogtalanságok, igazságtalanságok történtek – mondta Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

Ha minden úgy ment volna, ahogy azt a szomszédos megye eltervezte, akkor a temető közelébe sem engedték volna a megemlékezőket, de sikerült elérni, hogy vitatéma lett az ott történetekből – fogalmazott Borboly Csaba az M1-en.

Csökkenne a hisztéria, ha bebizonyosodna, hogy csak magyarok fekszenek a katonai temetőben

- tette hozzá. Megjegyezte: előkészítetlen, szakszerűtlen, provokációtól vezérelt döntés alapján avatkoztak be a hatóságok.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy a moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára elnéptelenedett, hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában