Népesebb és boldogabb magyarságért

2018.11.05. 11:08

Itt vannak a következő nemzeti konzultáció kérdései

A családtervezést, gyermekvállalást érintő kérdőív postázását már megkezdték, a héten már százezrek kézhez kaphatják az ingyenesen visszaküldhető dokumentumot.

„Európa nincsen könnyű helyzetben, mert egyetlen országban sem elegendő megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fent tudják tartani. Mondhatjuk azt is, hogy Európa az üres bölcsők kontinense, nincs elég gyermek. Hiába a jelentős népvándorlás Európa felé, Magyarország a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni, mi a magyar gyermekekben látjuk a jövőt” – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten. A nemzeti konzultáció kérdéseinek bemutatásán elhangzottakról a Magyar Idők számolt be online felületén.

„Erős üzenetet küldhetnek Brüsszelnek: azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül, és Magyarország nem akar bevándorlást, nem akar népességcserét” – tette hozzá az államtitkár.

A nemzeti konzultációs kérdőív tíz kérdést tartalmaz. A kérdésekben

felvetik felvetik a gyermeket vállaló családok életkezdési programjának, a valódi főállású anyaság intézményének a bevezetését, a gyermeküket nevelő nők munkavállalásának támogatását,

és azt, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni.

A családvédelmi nemzeti konzultáció papíralapú, illetve internetes kérdőíveinek visszaküldési és kitöltési határideje december 21. lesz. A sorban nyolcadik nemzeti konzultáció pontos kérdéssorát már a hét elején elkezdik postázni – ismertette Novák Katalin. Mivel korábban is volt rá példa, lehetséges, hogy a várható nagy érdeklődésre tekintettel a kormány meghosszabbítja a válaszlevelek visszaküldésének, illetve az interneten érkező válaszok leadásának határidejét.

A mostani konzultációt is országos médiakampány vezeti fel. A kormány a megszokott fórumokon, a tévés, rádiós, online és nyomtatott felületeken, valamint óriásplakátokon is tájékoztat a konzultációval kapcsolatban. Hasonló kiadásokkal számolnak, mint az eddigi konzultációk során, a végleges költséget az határozza meg, mennyien vesznek részt rajta.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy

amennyiben a konzultáció kérdéseire adott válaszok megerősítik elgondolásaikat, – mivel az intézkedéseket már kidolgozták – azok rövidesen a kormány elé kerülhetnek.

Mint ismert, a kormány 2010 óta számos döntést hozott a családok megerősítése érdekében, és 2019-ben már 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ami a 2010-es összeg duplája. A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot, valamint a munkahelyvédelmi akciót. A családokat segíti a kabinet a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük.

Az 1980-as évek elején az első gyermek születésekor az édesanyák átlagosan 21-22 évesek voltak, ma már harmincévesen szülnek először. A kormány a sokrétű intézkedéssel egyelőre csak lassítani tudta a népesség fogyását, és újabb problémát jelent, hogy 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet.

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár bemutatja a nemzeti konzultáció kérdéseit.
Fotó: család.hu

A cikk kiemeli: GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbbet – öt százalékot – családtámogatásokra egész Európában. Míg 2010-ben a kormány 960 milliárd forintot fordított erre a célra, addig 2019-ben ez az összeg eléri majd a 2004 milliárdot. Mindez azt eredményezte, hogy a termékenységi mutató a 2010-es 1,23-ról 1,5-re nőtt, azaz 200 magyarnak 150 gyermeke születik. Mivel ez még messze van a természetes reprodukciótól, ezért további gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók.

Az már korábban eldőlt, hogy a a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetében a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg.

Az eddigi intézkedések, az idei Családok éve erőfeszítései, és a nemzeti konzultációban meghatározott irányok azt mutatják, hogy a kormány a magyar gyermekekben látja a jövőt, hangzott el a mai rendezvényen.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában